РЕКЛАМА


Свобода срещу власт!

Германският император Фридрих І Барбароса чертае нова карта - на империя, завладявайки централните и южни райони на Италия. Това е началото на дълга и смъртоносна битка с Ломбардия и народа й за свобода. Барбароса няма да спре пред нищо, но на пътя му е един млад мъж с 900 пехотинци от Отряда на смъртта...

4-сериен телевизионен филм.

Историческа драма.

Италия, 2009г., 55 мин.

Режисьор Ренцо Мартинели

В ролите: Рутгер Хауер, Раз Деган, Казия Смутняк, Сесил Касел, Христо Шопов, Антонио Купо, Христо Живков, Мъри Ейбрахам, Анхела Молина, Федерика Мартинели, Маурицио Табани, Влад Радеску и др.

Италианската телевизия традиционно продуцира епохални сюжети въпреки сложността им и високите бюджети, но това е най-привлекателният достъп за аудиторията до  историята, разигравана на живо със специално подбрани актьори за ролите на героите в нея. Кастингът на суперпродукцията надхвърля пределите на Италия и достига България. Българските актьори Христо Шопов и Христо Живков са на екрана заедно с Рутгер Хауер, Ф. Мъри Ейбръхам, Раз Деган, Сесил Касел и други имена от световното кино.

Италианският режисьор и съсценарист Ренцо Мартинели снима епос в суперпродукция за 9 млн. долара, изключително заснета от камерата на оператора Фабио Чанкети сред естествения фон на италианските Алпи, с интернационално съзвездие от актьори,  в автентично изграден декор за епохата от ХІІ век.

Фридрих І е крал на Германия и начело на Свещената Римска империя. Военните походи, които води за завладяването на Италия  през ХІІ век му носят прозвището Барбароса -  "Червената брада". През септември 1174 година започва Петия си завоевателен поход на полуострова. Пресичайки Алпите, той се насочва към Ломбардия, за да превземе окончателно страната. Опожарява Суза, след 7-дневна битка покорява Асти и през октомври достига Алесандрия, но там среща отпор и прекарва зимата пред портите на града. Предупреден за приближаването на Ломбардската армия, Фридрих се оттгеля към Павия. На 16 април 1175г. води безплодни преговори с представители на Ломбардската лига при крепостта Монтебело. В края на месеца е ободрен от новина за подкрепления на път от Германия. Напускайки Павия, при езерото Комо среща лобмардска войска от кавалеристи и пехота, числено превъзхождаща неговата армия. Насочва се на юг, но там го очаква нова съпротива от пехотата, в редиците на която е елитният Отряд на смъртта, предвождан от Алберто де Джусано.  Срещата между тях е началото на сблъсъка от последната фаза. Свързва ги съдбата на Италия, разделя ги целта. В живота и на двамата битката е поделена с грижата и обичта към две жени, които проявяват съпричастност и милосърдие, дори и като жертви на събитията.  Милано е разорен, предстои решителната битка при Леняно...

Златна Романова

4 епизод • Барбароса

Елеонора и Алберто се женят. Елеонора е пленена от германците, осъдена на смърт и после тайно спасена от кралица Беатрис. Алберто повежда войската на обединените италиански градове срещу армията на Барбароса. Така се стига до битката при Леняно, през 1176г., където италианците постигат решителна победа.

3 епизод • Барбароса

Изпратен в изгнание и принуден да живее в гората заедно със съгражданите си, Алберто е решен да защити земите. Постепенно убеждава останалите подчинени градове да обединят силите си в борбата срещу Барбароса. Те създават "Отряд на смъртта", а след това и Ломбардската лига с полагането на клетвата от Понтида. Дясната ръка на Барбароса, Райналдо умира от чума. Беатрис ражда син на Барбароса.

2 епизод • Барбароса

Войната между германския император и Милано е неизбежна. Барбароса повежда войските си и след дълга обсада градът пада. Голям принос за поражението има корумпираният Барози, който се продава на германците. По време на битката убиват двамата братя на Алберто. Заслепен от болка, той се опитва да убие императора, но не успява. Любимата на Алберто, Елеонора,бяга от опустошения град. Алберто се заклева да отмъсти.

1 епизод • Барбароса

Италия, ХІІ век. Германският император, наричан Барбароса, мечтае да завладее Италия и така да възроди империята на Карл Велики. Но жителите на Милано твърдо отстояват своята независимост. Между тях е и Алберто де Джусано, който заедно с баща си, братята и приятелите си се противопоставя на императора. Барбароса се жени за малолетната френска принцеса Беатрис.

БНТ новини Още новини
От днес облачността ще се увеличава

07:00

От днес облачността ще се увеличава

От днес облачността ще се увеличава
Мадона отложи концерта си в Лондон заради контузия

23:10

Мадона отложи концерта си в Лондон заради контузия

Мадона отложи концерта си в Лондон заради контузия
7 души с висока температура и признаци на новия коронавирус в Москва

22:45

7 души с висока температура и признаци на новия коронавирус в Москва

7 души с висока температура и признаци на новия коронавирус в Москва

Филми в програмата днес
По особено жесток начин

БНТ 1 | 26.01.2020 14:00

По особено жесток начин

По особено жесток начин
Между релсите

БНТ 1 | 26.01.2020 15:00

Между релсите

Между релсите
Неспокоен дом

БНТ 2 | 26.01.2020 16:00

Неспокоен дом

Неспокоен дом

РЕКЛАМА