РЕКЛАМА


България излиза от Първата световна война победена, разорена, ограбена, наказана и осъдена. В следващите 20 години страната отчаяно ще се тресе от политически борби, нищета и тъмни страсти, в смяната на 22 правителства, 3 преврата, кървавата Гражданска война, международна изолация, но ще успее да се възвърне гордо в първите редици на благоденстващите нации.

Периодът между двете световни войни в Царство България е изключително динамичен в обществено-политически и стопански план. Страната ни бавно, но сигурно се ориентира като основен търговски партньор на възраждащата се от пепелта Германия.

Кипящите в Западна Европа и СССР нови идеологии и обществени движения намират своите ревностни последователи и сред българския народ. В политическите сблъсъци преплитат шпаги движенията за национално обединение, земеделците, комунистите, организациите на армията. Наченки имат и първите фашистки организации.

На 27 септември 1918г., малко преди Солунското примирие и абдикацията на цар Фердинанд, земеделските водачи Райко Даскалов и Александър Стамболийски оглавяват войнишките бунтове в Радомир и Кюстендил, където обявяват т.нар. Радомирска република.

Едно от най-запомнящите се и митологизирани събития от междувоенния период на България е Септемврийското въстание. То оставя дълбок белег в изкуството и народопсихологията на бъдещите поколения, като маркира границите на най-силното изостряне на обществените противоречия между двете световни войни.

Септемврийското въстание и до днес остава пример за това как „Големия брат“ се разпорежда чрез директиви със съдбата на малките народи.

Бунтът е потушен, а Даскалов и Стамболийски решават да се борят за властта чрез избори, без да премахват монархическия институт.

„Превратът от 9 юни откри криза по въпроса за властта, изходът от която не можеше да бъде друг, освен въоръженото въстание на масите в името на работническо-селско правителство. (..) Ето защо КП, без да пренебрегва възможностите за легална борба, трябва да съсредоточи всичките си сили главно за всестранната подготовка на масово въоръжено въстание. Из „Резолюция на ЦК на БКП“ – 5-7 авг. 1923г.

Каленият като офицер за свръзка от Балканската война княз Борис Търновски се запознава отблизо с ужасите на войните и страданията на народа. През следващите две десетилетия като български цар, той носи спомена за тях и се превръща в балансираща сила на вътрешните и външни конфликти, в които е тласната България.

Десетте силни години в българския живот започват със забраната на партиите и с едноличното управление на цар Борис Трети. На 13 юни 1934-та всички политически партии и организации са забранени, а имуществото им се конфискува. Търновската конституция е отменена, Парламентът е разпуснат, общинското самоуправление е ликвидирано. В страната настъпва ред, спокойствие и сигурност. България тръгва напред!

По темата "България между двте световни войни" в студиото на "История.bg" ще дискутират:

vlcsnap-2017-02-20-21h04m59s96Доцент Снежана Димитрова - преподавателят по Нова и съвременна балканска история в Югозападния университет – Благоевград, изследовател на наследството от катастрофите и войните, за която междувоенният период е времето, когато Европа се сбогува с утопиите на класическата модерност.

 

 

 

 

 

vlcsnap-2017-02-20-21h07m20s232Доцент Веселин Методиев - преподавателят по Нова история на България в Нов български университет, бивш вицепремиeр, министър и депутат, политик на „промяната”, изследващ алтернативите на парламентарната демокрация в първата половина на 20 век.

 

 

vlcsnap-2017-02-20-21h09m14s109Доцент Даниел Вачков - ученият от Института за исторически изследвания при БАН, специалист по Стопанска история на България след Освобождението, за когото между двете световни войни България изминава драматичен път: от пълната разруха и отчаяние, през плахата надежда - към следващата катастрофа.

 

 

 

vlcsnap-2017-02-20-21h10m41s196Николай Поппетров - експертът по българска политическа история от БАН, изследовател на фашизма и авторитарните режими от първата половина на 20-ти век, автор на над 30 студии по темата и на книгата „Фашизмът в България”.

 

 

 

vlcsnap-2017-02-20-21h11m54s162Войн Божинов - историкът от Българската академия на науките, специалист по политическа история между двете световни войни, който счита, че и досега България търпи последствията от събитията, случили се в междувоенния период.

 

 

 

 

Гледайте "България между двете световни войни" – в История.bg, понеделник - 20 февруари, от 21:00 часа по БНТ1!

България между двете световни войни
"ИСТОРИЯ.BG" - 20.02.2017

РЕКЛАМА