РЕКЛАМА


„Аз обявявам тази земя за държава на българите! И нека тези, които идат след нас, да я обичат и пазят! Казах!” – думи, изречени от хан Аспарух... във филма „Хан Аспарух” на Людмил Стайков. За нас, след като сме гледали филма, те звучат така, сякаш Аспарух ги е произнесъл в действителност преди 1334 години...

Как българското кино се намесва в познанията за българската история и как българската история намира мястото си през 100-те години българско кино?

Къде точно се намира българският исторически филм между пропагандата и историята?

Има ли си нашето кино любими „парчета” история?

Има ли си любимци сред историческите ни личности?

Длъжник или покровител е на историята ни?

Въпросите на водещия Георги Ангелов ще са много повече в  „История.bg”, понеделник, след прякото излъчване на тържествената заря-проверка от Враца.

Отговорите очаквайте от:

vlcsnap-2015-06-02-14h56m55s189Доц. д-р Маргарита Ваклинова - археологът-историк, консултант на емблематични български исторически филми и автор на документални и телевизионни за културните богатства на България, за която българският исторически филм е ”източник на себепознание, път към източниците на гордостта, дълбоко спотаена у всеки от нас”.

 

 

 

vlcsnap-2015-06-02-14h58m47s26Проф. Ингеборг Братоева – Даракчиева от Института за изследване на изкуствата при БАН, преподавателят в НАТФИЗ и автор на книгите „Българско игрално кино от „Калин Орелът“ до „Мисия „Лондон“ и „Европейско кино – глобално и локално", която вижда в българските исторически филми: Митове, пропаганда и... търсене на истината.

 

 

 

 vlcsnap-2015-06-02-14h59m24s136Проф. Александър Грозев - авторът на многотомното изследване „Киното в България”, критикът и историк на киното, преподавател в НАТФИЗ и ЮЗУ „Неофит Рилски, с публикации и лекции в Полша, САЩ, Германия, Русия, Великобритания,  Македония и др. Страни, който вярва в  способността на българското кино да пресъздава правдиви човешки съдби и характери.

 

 

vlcsnap-2015-06-02-14h59m48s118Евгений Михайлов - режисьорът на „Сезонът на канарчетата”, „Дом за нежни души” и „Смъртта може да почака”, продуцентът на предаването  „Понеделник 8 и ½”, който смята, че българското кино е длъжно да разкаже истинската история на България и особено тази на 20 век!”

 

 

 

 

vlcsnap-2015-06-02-15h00m17s160Радослав Парушев - писателят и адвокат по авторско право,  имал щастието да отрасне през златната епоха на  българските исторически филми, които особено много цени.. като смело слага на първо място  любимия си – “Мера според мера”.

Българската история през 100-те години кино
"ИСТОРИЯ.BG" - 01.06.2015

РЕКЛАМА