Арманд Антъни Асанте, роден на 4 октомври 1949 г. в Ню Йорк сити. Американският актьор от ирландско-италиански произход впечатлява с твърдост и сурова красота. Филмографията му представлява широка гама от интригуващи образи, както на екрана, така и на...

Споделете с приятели


Арманд Антъни Асанте, роден на 4 октомври 1949 г. в Ню Йорк сити.

Американският актьор от ирландско-италиански произход впечатлява с твърдост и сурова красота. Филмографията му представлява широка гама от интригуващи образи, както на екрана, така и на сцената. Завършва Висшето училище в Корнуел, около Ню Йорк. Актьорски опит получава в Американската академия по драматични изкуства. Първата му екранна изява датира от 1974 година в незначителен култов филм с участието на Хенри Уинклър и Силвестър Сталоун. След няколко гостуващи участия в тв сапунени опери, отново се завръща в киното редом със Сталоун в "Райската алея" /1978/. Изиграва богатия французин, прелъстил новобраннката Голди Хоун в "Редник Бенджамин"/1980/, пресъздава литературния "закоравял" детектив Майк Хамър в "Аз, Съдът" /1982/.

През 90-те години Асанте утвърждава силното си актьорско присъствие в ролята на наркобарон в "Разпитът" /1990/ на режисьора Сидни Лъмет, създава сензационен актьорски дует в ритъма на кубинската музика с Антонио Бандерас в "Кралете на мамбото"/1992/, изключително впечатляващ в "Хоффа"/1992/, още един път се появява на екрана в компанията на Сталоун във филмовата адаптация на футуристичната комична история от 1955 година "Съдия Дред". Звездата Асанте партнира на звездата Деми Мур в "Стриптийз" /1996/.

Актьорският му талант се подчинява на строга самовзискателност. Той продължава да снима и в новия век - Едноокият крал/2001/, "Гражданска присъда", "Двама за парите" (2005).

ЗАД КАДЪР:

- син на майка-ирландка и баща-италианец, Арманд Асанте е американец, роден в Ню Йрок сити. Живее във ферма на площ от 225 акра в покрайнините на Ню Йорк;

- разведен с две дъщери и втори брак с Карън Макарън.

Автор: Златна Романова