РЕКЛАМА


Археологическият музей в Сандански е най-старият в Югозападна България и е един от малкото в страната изграден Ин-сито, което означава на място. Той е разположен над основите на базиликата на епископ Йоан. Когато през 1960 година започва строителството на Младежкия дом в Сандански, багери разкопават зидовете и част от мраморните мозайки на антична базилика, които са автентични и съхранени на място.

Колекцията от надгробни мраморни плочи в Археологическия музей на Сандански е една от най-големите в страната и съдържа над 200 пластики от І- ІІІ век. Уникалните експонати са събирани в продължение на 80 години. Като форми и изработка са характерни за този регион, който още в древността е богат на мраморни кариери. Първият експонат, записан в инвентарната книга на музея е тази дарствена плоча на Флавиана Филократия, открита от ученик през 1938 година на територията на днешния жилищен комплекс „Спартак”.

През 2015г. с проекта „Зората на християнството“ на община Сандански е извършена цялостна реконструкция на сградата на музея. За първи път в една от залите е представено холограмно изображение на Спартак, който е един от символите на града.

Археологически музей в Сандански
"10 000 крачки" - 21.10.2019

РЕКЛАМА