РЕКЛАМА


Режисьори: Валдемар Кшистек, Александър Тименко

В ролите: Йоанна Моро, Мария Порошина, Марат Башаров, Екатерина Василева, Юлия Рутберг, Константин Милованов и др.

Драматизирана биография на Анна Герман - естрадна дива от 70-те, обожавана от милиони, поделена между Русия и Полша. Съчетанието на чист, нежен и силен глас с ангелска външност й носи прозвището "Белия ангел".

Руски и полски режисьор /Александър Тименко и Валдемар Кшистек/ снимат историята й в сериал. Анна Герман (1936-1982) е известна в естрадата през 60-те и 70-те, популярна в Полша и Съветския съюз, любима и на двата народа, дори и на Папа Йоан Павел ІІ. 10 серии представят бурната й съдба на певица, родена с талант, получила признание с награди и десетки грамофонни записи на 7 езика до... един злополучен инцидент, от който зависи животът й. Филмът е продукция на украинската киностудия "СтарМедия".

Премиерата в Русия и в Украйна е през септември 2012 /за 30-годишнината от смъртта й/ и в Полша - през февруари 2013 /за 77-години от рождението й/. В ролята на героинята са полската актриса Йоанна Моро и малката Анна Кирина/като 6-годишната Герман/. Снимките са в Украйна, Полша и Хърватия. Музикалните изпълнения са оригинални - с гласа на Герман, с изключение на епизодите, където актрисата пее без акомпанимент и е озвучавана от украинската певица Владислава Вдовиченко. Сценарият и правата за песните са съгласувани със сина на Герман - Збигнев Тухолски. В Полша сериалът привлича около 6 млн. зрители.

Каква е историята?

Анна Герман е родена на 14 февруари 1936 в Ургенч, Узбекистан, в семейство на немско-холандски мигранти Майка й Ирма /с фамилия Мартенс/ е потомка на холандски протестанти, поканени в Русия от Екатерина ІІ. Заселват се в Кубан. Преди войната в Русия и след тази в Полша, Ирма преподава немски език, дълго време е свързана със Селскостопанската академия във Вроцлав. Бащата Ойген Герман е германец, по професия - счетоводител, от семейство на лютерански пастор, роден в Лодз /градът тогава е в границите на Руската империя/. Разстрелян е по време на Сталинските чисти през 1938 като "вражески елемент", а Анна и майка й са изселени в Киргизия. През 1946 Ирма Герман подава документи за репатрация и заедно с дъщеря си заминава за Полша.

Анна пее от малка. С отличие завършва Геологическия факултет във Вроцлавския университет, но се посвещава на музиката: "Музиката за мен е радостта от живота. Обичам да пея за публиката, която има изграден вкус. Не признавам лесния път, не търся банални произведения. Харесвам съвременни песни - лирични, с красива мелодия. Избягвам сантименталните", споделя певицата в интервю.

През 1967, с награди от няколко местни конкурси, Герман е поканена в Италия - първата и единствена в историята полска изпълнителка, която се явява на ХVІІ Музикален фестивал в Сан Ремо и първата чужденка с участие на ХV Фестивал на Неаполитанската песен.

Печели Наградата на публиката в Сан Ремо , но обещаващата й кариера е прекъсната от инцидент. На върха на славата катастрофира в Италия и остава в кома за 2 години. С множество травми и усложнения, тя е в критично състояние.

През тежък възстановителен период, с отдаденост и помощ от близките, намира сили и успява да се изправи на крака, за да продължи във втори живот с нова сила. Завръщането й е през 1972, с двумесечно турне в Съветския съюз, по покана на филмовия режисьор Евгений Матвеев. През 1975 отново се оттегля от сцената, за да се посвети на своя новороден син -Збигнев.

През 1982 получава диагонза "рак", точно преди началото на последното си турне, този път към Австралия. Умира на 26 август 1982, на 46 години.

Защо Русия я пази в паметта си? Защото "руснаците я приемат като своя, наричат я "нашата Ануша", пише биографът й Мариола Призван. В нейна чест дори назовават открит от тях Астероид - "Аннагерман"

Заслугата във Филма

Особено внимание заслужават костюмите на Ирина Хергел, за която сериалът е първи в историческия жанр. Професията й изисква много познания и усет - на историк, писхолог, художник, слушател, шивач. Слуша музиката, докато създава моделите.

Влиза в стила и светлината на епохата- от 40-те до 80-те години на ХХ век. 40 години са широк диапазон за модата - всяко десетилетие е друго, а срокът е кратък. Сценарият е прочетен, образите са готови и на снимките в Крим тя пристига частично неподготвена, но зад нея е цял арсенал от материи, машини, шивачи и помощен персонал.

За да се повяват тоалетите от всяко време и място, освен годината, е важна и географията - различни страни с разни характери и особености в облеклото. В масовката участват от 300 до 500 статисти в костюми. Проблемът е в намирането на платове, които художничката не открива нито в Киев, нито в Бахчисарай, затова ги създава в движение. През деня, докато снимат, тя рисува, а нощем ги шият, предимно от лен и коприна. Сложно и увлекателно, като живота на Анна Герман.....

Златна Романова

10 епизод • Анна Герман

Анна продължава да пее и крие от майка си и Збишек, че не е добре. Състоянието й се влошава. Междувременно подава официално искане да им бъде показан гроба на баща й. Валентин не може да се противопостави и ги завежда в управлението в Ургенч, където е застрелян Ойген. На концерт в Мелбърн Анна припада. Започва лечение, но състоянието й не е добро. Сънува баба си, която е починала, че й шие бяла рокля за срещата й с Господ. И иска да бъде кръстена. Умира като праведна християнка. Майка й живее до...

Вижте повече

9 епизод • Анна Герман

Три години след катастрофата в Италия, през 1970 година, Анна Герман се завръща на сцената. Публиката я посреща възторжено. Збигнев и Анна най-сетне се женят. Тя започва да мисли за дете, но майка й и Збигнев са против. Запознава се запознава с Анна Качалина – рускиня, която й става близка приятелка и организира концертите й в Москва. След един концерт извикват Анна в Кремъл. Това отново е Валентин, който вече е генерал и работи там. Анна го отблъсква. Става ясно, че Валентин е много самотен. Ан...

Вижте повече

8 епизод • Анна Герман

Анна е спасена, но е в гипсово корито. Гръбначният й стълб е счупен. Збигнев се опитва да накара „Дискографика Италиана“ да плати за лечението й и за престоя в болница, но нямат пари. Анна пожелава да се прибере у дома, местят я в полска болница, във Варшава. Отначало я приемат зле, но всички разбирт коя е и й дават самостоятелна стая. След две години махат гипса, но присъдата е лоша – не може да ходи. На Коледа Збигнев я отнася у дома – дали са им апартамент. Анна се възстановява и се опитва до...

Вижте повече

7 епизод • Анна Герман

На Анна й идва до гуша от рекламата, журналистическите измислици и иска да се прибере в дома въпреки неустойката. Тя бяга от Ренато и Пиетро и се запознава с един младеж – Луиджи, който я подтиква да пее за хората, събрали се в кафенето. Пиетро й съобщава, че ще пее на Сан Ремо заедно с Доменико Модуньо, Далида и въпросния младеж Луиджи. Анна се представя добре, но не печели Фестивала. Оказва се, че съдиите са купени. Става голям скандал. Луиджи се застрелва, Анна печели „Наградата на публиката“...

Вижте повече

Вижте всички епизоди

БНТ новини Още новини
Съставиха 4 акта в София за неспазване на забраната за разходка в парковете

12:34

Съставиха 4 акта в София за неспазване на забраната за разходка в парковете

Съставиха 4 акта в София за неспазване на забраната за разходка в парковете
Банско в очакване да падне карантината

12:13

Банско в очакване да падне карантината

Банско в очакване да падне карантината
Тримата починали в Благоевград са със съпътстващи заболявания

12:06

Тримата починали в Благоевград са със съпътстващи заболявания

Тримата починали в Благоевград са със съпътстващи заболявания

Филми в програмата днес
Разказ за Чудомир

БНТ 4 | 29.03.2020 14:05

Разказ за Чудомир

Разказ за Чудомир
Вестникар ли?

БНТ 1 | 29.03.2020 15:30

Вестникар ли?

Вестникар ли?
Горещо пладне

БНТ 2 | 29.03.2020 16:00

Горещо пладне

Горещо пладне

РЕКЛАМА