РЕКЛАМАЕкранизация по еднименния роман на Михаил Вешим.

Сценарий Михаил Вешим

Режисьор Дочо Боджаков

Оператор Иван Варимезов

Композитор Кирил Дончев

Сценограф Мирослав Маринов

Художник по костюмите Вирджиния Додова

Звукорежисьор Александър Симеонов

Изпълнителен продуцент Пенко Русев

В ролите: Лесли Грантам, Ирен Кривошиева, Татяна Лолова, Николай Урумов, Кръстьо Лафазанов, Красимир Доков, Румен Угрински, Валентин Танев, Слав Бойчев, Биляна Петринска, Теодор Елмазов, Станка Калчева, Максим Генчев, Детелин Кандев, Иван Панев, Валентин Гошев, Анна Банкина, Мира Бояджиева, Китодар Тодоров.


"Английският съсед" е 4-сериен телевизионен филм, продуциран от БНТ 1 по едноименната книга на сценариста Михаил Вешим. Комедия за българския характер и родните нрави в съседство с чужденец-англичанин, избрал малко село някъде в България за свой втори дом.


Кои са по-силни - нравите или правилата?

Жителите на село Плодордно са в разцвета на силите си, но без желание за работа. Те не искат да печелят от земята си, а от тотото. Един хубав ден в селото пристига истински англичанин, който си купува къща. След къщата купува и трактор, за да разоре буренясалите парцели. Докато той бръмчи с трактора си, в главите на съселяните му бръмчат други идеи. Кой кого ще превъзпита в сблъсъка между две култури?

Комичните ситуации са предизвикани от кореновите различия между българи и англичани. За Джон, животът се състои от прости правила - трудолюбие, ред и законност. За нас, българите, тези правила нямат същото значение и често се заобикалят. Сериалът не заклеймява съвременните български нрави с остра сатира, а с иронична усмивка се опитва да ни покаже в огледалото самите нас.

Английският пенсионер Джон (Лесли Грантам) се заселва в България и се сблъсква с непозната за него действителност. На територията на малко българско селце се срещат две култури, два манталитета, две различни схващания за живота. Те си влияят и това води до поредица от комични ситуации. Джон помага щедро на съседите си кака Мара (Татяна Лолова) и Нотко (Румен Угрински); готов е да откликне на всяка от абсурдните идеи на Кмета (Николай Урумов); търпи издевателствата на коварния Щърбанов (КръстюЛафазанов); харесва местната красавица Глория (Биляна Петринска); доверява се на Скина (Слав Бойчев) и на Денчо (Валентин Танев), дори когато те откровено го мамят; сприятелява се със селския пияница Ванчо (Красимир Доков) и единствен приема преображението му в местен светец. По-сложни са отношенията на Джон с внезапно пристигналата му съпруга Патриша (Ирен Кривошиева). Двамата минават през каскада от комедийни недоразумения, които възраждат любовта им.

4 епизод • Английският съсед

Патриша, притеснена, че Джон не се прибира, тръгва с баба Мери да го търси. Намира го в бара с Глория. Патирша е сърдита на Джон. Той не може да я омилостиви дори и с речта си за откриването на Хайд парк. В съда Джон успява да спечели съдията на своя страна. Тогава започва да пие. Джон се обявява против акционерно дружество за голф игрище. Пристигат полицаи и арестуват Джон за източване на ДДС. Зима е. Селото се е разраснало, превърнало се е в "глобално".

3 епизод • Английският съсед

В съда Джон отказва споразумение с Маруся за продажбата на къщата. Всички от селото започват безогледно да искат от англичанина пари и услуги. Барманката Глория се опитва да го прелъсти, за да й стане спонсор да направи кариера като певица. Пристига съпругата Патриша. Кметът иска от Джон да съдейства Плодородно и Манчестър да се побратимят, за да получат от англичаните автобус за училището. Нотингам успява да му продаде яловата си коза, кръстена на Виктория Бекъм. Правят англичанина пастир, но т...

Вижте повече

2 епизод • Английският съсед

Джон започва строителни работи в двора си. За да държат изкъсо англичанина и да знаят какво прави във всеки един момент, му изпращат младеж от селото, който се занимава с отглеждане на канабис, като го представят за строителен майстор. Той се захваща да строи беседка в двора, но се проваля. Така Джон разбира, че е измамен от селяните. Тогава му подхвърлят канабис и местната полиция го арестува. Кметът го освобождава и иска джон да вложи пари в местното производство на алкохол. Учителят демонстри...

Вижте повече

1 епизод • Английският съсед

Джон си купува къща в Плодородно. Негови съседи са баба Мара, наричана баба Мери, и синът й Никола – местен безделник, който краде от пенсията на майка си, за да залага на тото. Той променя името си на Нотингам Форест. Учителят по химия се занимава с нелегално производство на фалшиво уиски, което продава в местния бар. Барманката Глория живее като в сапунен сериал и мечтае за кариера на певица. Кметът се е отдал на източни философии и по цял ден медитира в кметството с измислени от него мантри,...

Вижте повече
БНТ новини Още новини
Джъстин Бийбър беше шафер на сватбата на баща си

14:40

Джъстин Бийбър беше шафер на сватбата на баща си

Джъстин Бийбър беше шафер на сватбата на баща си
Никога не слагайте шоколада в хладилник

13:51

Никога не слагайте шоколада в хладилник

Никога не слагайте шоколада в хладилник
Ще запази ли Дженифър Анистън годежния пръстен на стойност 500 хиляди долара?

13:29

Ще запази ли Дженифър Анистън годежния пръстен на стойност 500 хиляди долара?

Ще запази ли Дженифър Анистън годежния пръстен на стойност 500 хиляди долара?

Филми в програмата днес
Едно голямо семейство

БНТ 1 | 21.02.2018 16:45

Едно голямо семейство

Едно голямо семейство
Съвременници 2: "Млечният път" 00:30:10

БНТ World | 21.02.2018 19:00

Съвременници 2: "Млечният път"

Съвременници 2: "Млечният път"
Прокълнатите крале

БНТ 2 | 21.02.2018 20:05

Прокълнатите крале

Прокълнатите крале

РЕКЛАМА