РЕКЛАМА


Екранизация по едноименния роман на Михаил Вешим

Сценарий: Михаил Вешим

Режисьор Дочо Боджаков

Оператор Иван Варимезов

Музика: Кирил Дончев

Сценограф Мирослав Маринов

Художник по костюмите: Вирджиния Додова

Звукорежисьор Александър Симеонов

Изпълнителен продуцент: Пенко Русев

В ролите: Лесли Грантам, Ирен Кривошиева, Татяна Лолова, Николай Урумов, Кръстьо Лафазанов, Красимир Доков, Румен Угрински, Валентин Танев, Слав Бойчев, Биляна Петринска, Теодор Елмазов, Станка Калчева, Максим Генчев, Детелин Кандев, Иван Панев, Валентин Гошев, Анна Банкина, Мира Бояджиева, Китодар Тодоров.

"Английският съсед" е 4-сериен телевизионен филм, продуциран от БНТ 1 по едноименната книга на сценариста Михаил Вешим. Комедия за българския характер и родните нрави в съседство с чужденец-англичанин, избрал малко село някъде в България за свой втори дом.

Кои са по-силни - нравите или правилата?

Жителите на село Плодордно са в разцвета на силите си, но без желание за работа. Те не искат да печелят от земята си, а от тотото. Един хубав ден в селото пристига истински англичанин, който си купува къща. След къщата купува и трактор, за да разоре буренясалите парцели. Докато той бръмчи с трактора си, в главите на съселяните му бръмчат други идеи. Кой кого ще превъзпита в сблъсъка между две култури?

Комичните ситуации са предизвикани от кореновите различия между българи и англичани. За Джон, животът се състои от прости правила - трудолюбие, ред и законност. За нас, българите, тези правила нямат същото значение и често се заобикалят. Сериалът не заклеймява съвременните български нрави с остра сатира, а с иронична усмивка се опитва да ни покаже в огледалото самите нас.

Английският пенсионер Джон се заселва в България и открива непозната за него действителност. На територията на малко българско селце се срещат две култури, два манталитета, две различни схващания за живота. Те си влияят и това води до поредица от комични ситуации. Джон помага щедро на съседите си кака Мара и Нотко; готов е да откликне на всяка от абсурдните идеи на Кмета търпи издевателствата на коварния Щърбанов;

харесва местната красавица Глория; доверява се на Скина и на Денчо дори когато те откровено го мамят; сприятелява се със селския пияница Ванчо и единствен приема преображението му в местен светец. По-сложни са отношенията на Джон с внезапно пристигналата му съпруга Патриша. Двамата минават през каскада от комедийни недоразумения, които възраждат любовта им.

4 епизод • Английският съсед

Патриша, притеснена, че Джон не се прибира, тръгва с баба Мери да го търси. Намира го в бара с Глория. Патирша е сърдита на Джон. Той не може да я омилостиви дори и с речта си за откриването на Хайд парк. В съда Джон успява да спечели съдията на своя страна. Тогава започва да пие. Джон се обявява против акционерно дружество за голф игрище. Пристигат полицаи и арестуват Джон за източване на ДДС. Зима е. Селото се е разраснало, превърнало се е в "глобално".

Вижте повече

3 епизод • Английският съсед

В съда Джон отказва споразумение с Маруся за продажбата на къщата. Всички от селото започват безогледно да искат от англичанина пари и услуги. Барманката Глория се опитва да го прелъсти, за да й стане спонсор да направи кариера като певица. Пристига съпругата Патриша. Кметът иска от Джон да съдейства Плодородно и Манчестър да се побратимят, за да получат от англичаните автобус за училището. Нотингам успява да му продаде яловата си коза, кръстена на Виктория Бекъм. Правят англичанина пастир, но т...

Вижте повече

2 епизод • Английският съсед

Джон започва строителни работи в двора си. За да държат изкъсо англичанина и да знаят какво прави във всеки един момент, му изпращат младеж от селото, който се занимава с отглеждане на канабис, като го представят за строителен майстор. Той се захваща да строи беседка в двора, но се проваля. Така Джон разбира, че е измамен от селяните. Тогава му подхвърлят канабис и местната полиция го арестува. Кметът го освобождава и иска джон да вложи пари в местното производство на алкохол. Учителят демонстри...

Вижте повече

1 епизод • Английският съсед

Джон си купува къща в Плодородно. Негови съседи са баба Мара, наричана баба Мери, и синът й Никола – местен безделник, който краде от пенсията на майка си, за да залага на тото. Той променя името си на Нотингам Форест. Учителят по химия се занимава с нелегално производство на фалшиво уиски, което продава в местния бар. Барманката Глория живее като в сапунен сериал и мечтае за кариера на певица. Кметът се е отдал на източни философии и по цял ден медитира в кметството с измислени от него мантри,...

Вижте повече
БНТ новини Още новини
Драма в Слънчев бряг: Мъж се самоуби заради жена

14:15

Драма в Слънчев бряг: Мъж се самоуби заради жена

Драма в Слънчев бряг: Мъж се самоуби заради жена
Автобус с ученици падна в езеро в Китай. 21 загинаха, 15 са ранени

14:00

Автобус с ученици падна в езеро в Китай. 21 загинаха, 15 са ранени

Автобус с ученици падна в езеро в Китай. 21 загинаха, 15 са ранени
ЕК: Икономическата рецесия ще бъде по-голяма от очакваното

13:48

ЕК: Икономическата рецесия ще бъде по-голяма от очакваното

ЕК: Икономическата рецесия ще бъде по-голяма от очакваното

Филми в програмата днес
Сребристият жребец

БНТ 1 | 07.07.2020 14:30

Сребристият жребец

Сребристият жребец
Не се мотай в краката ми

БНТ 4 | 07.07.2020 14:45

Не се мотай в краката ми

Не се мотай в краката ми
Търсачи на реликви

БНТ 1 | 07.07.2020 15:00

Търсачи на реликви

Търсачи на реликви

РЕКЛАМА