РЕКЛАМА


Албигойският кръстоносен поход от 1209 г. е 20-годишна военна кампания на Католическата църква за унищожаване на ереста на катарите в Лангедок, при която насилието достига до краен предел и Югозападна Франция е опустошена.

Кръстоносният поход срещу еретиците е организиран от енергичния папа Инокентий III (също инициатор на 4-я кръстоносен поход, сключил през 1204 г. уния с цар Калоян) и печели бързо привърженици, след като папата обещава земята на еретиците да премине във владение на всеки френски благородник, готов да се бие за чистотата на вярата.

Последната крепост на албигойците пада през 1244 г., а еретиците, които отказват да се покаят, са изгорени на клада. След това албигойството постепенно угасва.

Разискваме темата с:

Проф. дин Лиляна СИМЕОНОВА - историк-медиевист от Института за Балканистика при БАНПроф. дин Николай Овчаров - археолог-историк от Националния археологически институт с музей при БАНДоц. д-р Веселина Вачкова от Института за исторически изследвания при БАН, директор на Историческия музей - ПерущицаХристо Буковски - писател
Гледайте "Албигойци и катари - българската следа в Европа" - в "История.bg" на 18 февруари - понеделник, от 21:00 часа по БНТ1!

Албигойци и катари - българската следа в европейската история
"ИСТОРИЯ.BG" - 18.02.2019

РЕКЛАМА