БНТ 2 ще излъчи първата монументална постановка от Фестивала „Опера на площада“ – „Аида“ от Джузепе Верди на 17 май, неделя, от 20 часа.

Споделете с приятели

Записът е от 1997 г., а за декор на спектакъла е използван Мавзолеят на Георги Димитров в центъра на столицата. Това е първата оперна продукция на открито в София, реализирана от огромен екип, начело на който е режисьорът акад. Пламен Карталов. Центърът на София остава затворен със седмици, а хиляди зрители стават свидетели на този зрелищен спектакъл.

Исмаил паша, хедив на Египет, поръчва на Джузепе Верди да напише опера за откриването на оперния театър в Кайро през февруари 1871 г.

Верди, обаче, закъснява с партитурата поради проблеми с либретото, а и поръчаните в Париж костюми също не са готови. В крайна сметка премиерата е на Коледа през същата година. Поради разногласия с театъра Верди не отива в Кайро и счита за първо изпълнение това в „Ла Скала“ на 8 февруари 1872 г.

Оригиналната версия на „Аида“ е на френски език и едва за Милано е преведена на италиански, както се изпълнява и до днес с огромен успех по целия свят. „Аида“ е и първата филмирана опера на цветна лента. В ролята на етиопската принцеса Аида е София Лорен, озвучена от легендарната Рената Тебалди.

В спектакъла на Софийската опера участват Мариана Колпош, Румен Дойков, Стефка Минева, Стоян Попов и Никола Гюзелев, хор и оркестър на Софийската опера, Хоровата капела „Светослав Обретенов“, под диригентството на Георги Нотев. Режисьор на телевизионната версия е Дамян Петров.

Гледайте „Аида“ от Джузепе Верди на 17 май от 20 часа по БНТ2.