РЕКЛАМА


Агнешко по хайдушки с пролетни подправки

Агнешка плешка – 1 кг
Пресен лук - 2 връзки
Пресен чесън - 1 връзка
Джоджен - 2 стръка
Магданоз – 1 връзка
Копър – 1 връзка
Масло – 150 г
Брашно - 100 г
Червен сладък пипер - 2 с.л.
Лют червен пипер - 1 с.л.
Масло - 100 г
Олио - 30 мл
Черен пипер
Сол

Загрейте олиото и маслото в дълбок тиган и запържете агнешкото месо до златисто. Подправете със сол, черен пипер, сладък, лют и пушен червен пипер. Почистете връзките пресен лук и пресен чесън и ги нарежете на едро. Поставете ги на дъното на съда, в който ще печете. Върху тях подредете запечатаните до златисто парчета агнешко и залейте с мазнината от пърженето.

Нарежете едро копъра, магданоза и джоджена и покрийте месото. Замесете базово тесто от водата и брашното, оформете на плоска лента, с която да уплътните съда, за да се задуши по-добре ястието. Залейте с около половин литър агнешки бульон, добавете няколко кубчета масло и поставете капака. Залепете лентата от тесто плътно по ръба на съда и прехвърлете във фурната за час на 200°C.

Картофи с пармезан, розмарин и препържено масло

Пресни картофи – 500 г
Масло – 125 г
Чесън – 3 скилидки
Пармезан – 50 г
Розмарин – 2-3 стръка
Черен пипер
Сол

Бланширайте пресните картофки за кратко в подсолена вряща вода. Накълцайте листенцата на клонките розмарин, поставете в дълбока купа и пресовайте скилидките чесън.

Настържете пармезана на ситно ренде и го прибавете. Налейте зехтина и разбъркайте до получаване на гъста паста. Извадете бланшираните картофи от водата и ги прехвърлете още горещи в купата при пармезана, розмарина и чесъна. Разбъркайте добре, за да полепне сместа и прехвърлете в тавичка.

Прехвърлете картофите във фурната и печете за 20-25 минути на 200°C. Разтопете пакетче масло в касерола на котлона. Когато маслото се разтопи, увеличете температурата и запържете до карамелен цвят. Прецедете кафявото масло през фина цедка и прехвърлете в сосиера.

Агнешко по хайдушки и печени картофи с пармезан и розмарин
"Храна за душата" - 23.04.2019

РЕКЛАМА