Чумата по свинете. Закъсняха ли мерките?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вихрен Димитров каза, че не е нужно да се избиват здрави животни. Той обясни, че в един свинекомплекс има различни производствени единици - свини майки, кърмачета и прочее. По негово мнение хората от Брюскел не са запознати с процеса. Димитров каза, че вируса не може да отиде от едно помещение в друго.

Покрай Дунава има подпочвени води, това е влажна зона. В наредбата пише, че загробването на животните пише, че това трябва да стане на място, на което няма риск за околната среда.

Димитров прогнозира скок на цените на свинско месо от 20-30%. Хората ще почнат да се плашат да ядат свинско месо, прогнозира той.

Умъртвяването на заразените с африканска чума прасета е единственият начин за овладяване на ситуацията в България. Това каза в интервю за БНТ еврокомисарят по здравеопазване и сигурност на храните Витянис Андкрюкайтис. Той е в постоянен контакт с българските власти и е готов да се срещне с министъра на земеделието Десислава Танева.

Комисар Витянис Андрюкайтис предупреди, че висурът е много опасен за прасетата и в момента няма ваксина срещу него. Той се разпространява и сред дивите прасета и най-вероятно е дошъл в България от Румъния, а там от - Украйна и Молдова.

Витянис Андрюкайтис - еврокомисар по здравеопазването и сигурността на храните: Знаете, че европейския ветеринарен екип на място в момента е на място в България. Те работят рамо до рамо с българските официални контролни власти и ветеринарните служби. Много е важно да се разбере по какъв начин инфекцията е преминала към една от най-големите свинеферми в страната ви.

Еврокомисарят припомни, че преди две години в България отново е имало африканска чума, но само при диви прасета и тогава не се е стигнало до заразяването на домашните. Според него е много важно хората да разберат колко сериозен е сега проблемът.

Витянис Андрюкайтис - еврокомисар по здравеопазването и сигурността на храните: Хората по места трябва да разберат, че ситуацията е много сложна. Трябва със сигурност да се спре разпространението на заразата чрез дивите прасета, нелегална търговия, чрез храната на прасетата, чрез транспорта и човешкия фактор. Много е важно да се разбере, че човешките дейности, специално нелегалната продажба на свинско месо е много опасна.

Андрюкайтис призова местните власти за прилагането на строги мерки.

Витянис Андрюкайтис - еврокомисар по здравеопазването и сигурността на храните: Строгите мерки за биосигурност трябва да бъдат прилагани както в големите свинеферми, така и в дворовете на хората, където се отглеждат прасета. Хората трябва да разберат, че трябва да се предприемат извънредни мерки. Те трябва постоянно да са във връзки със съответните органи как да прилагат мерките за биосигурност. Най-важното сега е умъртвяването на заразените животни.

Според еврокомисаря избиването на животните е много болезнено за хората, но това е единственият начин, за да бъде спряна заразата. Трябва да бъдат умъртвени не само заразените прасета, но и тези, които са били в близост до тях.

Андрюкайтис коментира, че не трябва да се търсят конспиративни теории, свързани с тези мерки. Само така може да бъде спасен целия сектор и бъдат намалени икономическите щети. Още повече, че сега е много топло и вирусът продължава да се разпространява бързо.

Витянис Андрюкайтис - еврокомисар по здравеопазването и сигурността на храните: Мога да ви показа примери с много ефективни мерки в Чехия, където заразата беше спряна чрез умъртвяване на прасетата. А сега и в Белгия. В Белгия беше установена африканска чума само по дивите прасета, но въпреки това властите решиха да предприемат строги мерки и бяха умъртвени и домашните прасета, които да били в близост до тях. Разбира се, хората ще бъдат компенсирани за финансовите си загуби.

Както в Белгия, и в България хората, които загубят животните си ще бъдат финансово компенсирани. Еврокомисията поема и 75% от разходите, свързани с умъртвяването и дезинфекцията на фермите.


От БАБХ уверяват, че няма заразено месо в търговската мрежа. Проверките продължават. Самият досег на човека с месото, както и контактът му със зарадените площи го прави потенциален преносител.

Проф. Христо Найденски, директор на Института по микробиология към БАН обясни, че консумирайки заразено месо, човек не може да предаде инфекцията в околната среда. Ако при тази консумация се изхвърлят отпадъци, които не са добре термично обработени, те отиват в сметищата, попадат на кучета, на гризачи и се създава предпоставка за разпространението на този вирус. За месото е препоръчителна обработка при 90 градуса.

Вирусът не е опасен за човека, категоричен е ученият от БАН.

Проф. Христо Найденски, директор на Института по микробиология към БАН: Консумирайки заразено месо, човек не може да предаде инфекцията в околната среда, но ако се изхвърлят отпадъци, които не са добре термично обработени - като скари, пържоли и т.н., и попаднат на кучета, гризачи, вече се създава опасност.

Още през 2017 г. Център за оценка на риска направи анализ и беше предупредено, че инфекцията може да стигне и България, допълни още ученият.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад