В предаването "Рецепта за култура" с водещ Юрий Дачев акцентът тази седмица ще бъде върху въпросите пред театралите в сегашната ситуация. Роберт Янакиев, директор на Общински театър "Възраждане", ще сподели идеи за нови места на представления и привличане на публика.

Споделете с приятели


Проф. Здравко Митков ще коментира приключилия рецитаторски конкурс за унгарска и българска литература и бъдещето на рецитаторското изкуство.

Психологът Даниела Серданова ще насочи поглед към днешното измерение на мисията на хората на изкуството.

Книгата на италианския журналист и пътешественик Джузепе Модрич „В България след Съединението“ ще представи Дария Карапеткова.

И още в предаването зрителите ще научат за една от първите новооткрити изложби: „Археология на паметта“ на проф. Иван Димов в галерия „Арте“, която ще бъде показана през очите на изкуствоведа проф. Чавдар Попов.

И не на последно място в „Рецепта за култура“ ще бъде отбелязана 70-годишнината от премиерата на първия български филм след войната „Калин Орелът“. Тя ще бъде припомнена с куриозни подробности от създаването на кинотворбата.

Не пропускайте пъстрата „Рецепта за култура“, събрала настояще и минало, въпроси и усмивки в събота, 16 май, от 18 часа по БНТ2.

***

В България всекидневно и навсякъде се случват културни събития, „Рецепта за култура” се стреми да ги открие и покаже за зрителите. В рубриката "Портрет с думи" срещаме зрителите с известни личности в различни области на българската култура. Те споделят малко познати събития от живота си, днешния си поглед за случващото се, новите си намерения. Без сензации, без преднамерено атакуващи въпроси, без банални отговори.