"Пътуващото лятно кино с БНТ1" представи филма "С лице надолу" снощи в София

Официалното закриване на националната кампания е през септември на „Аполония” Юбилейното турне на «Пътуващото лятно кино с БНТ1» завърши с един от най-новите български филми – „С лице надолу“. Той бе показан снощи на Лятната естрада в Борисовата...

16:28, 30.07.2016
Пътуващото лятно кино с БНТ1 представи филма С лице надолу снощи в София

Официалното закриване на националната кампания е през септември на „Аполония”

Юбилейното турне на «Пътуващото лятно кино с БНТ1» завърши с един от най-новите български филми – „С лице надолу“. Той бе показан снощи на Лятната естрада в Борисовата градина в София. Филмът на режисьора Камен Калев бе 142-рата прожекция в петгодишната история на националната кампания за възстановяване на летните кина в България. Тази година магията на лятното кино преоткриха жителите на още 14 населени места в България (с. Коняво (община Кюстендил), гр. Кресна, с. Баня (община Разлог), с. Елешница (община Разлог), гр. Мелник, гр. Пещера, гр. Свиленград, гр. Белоградчик, гр. Видин, с. Рибен (община Долна Митрополия), гр. Ветово, гр. Павликени, гр. Варна и гр. Казанлък).

DSC05728

Големият бял екран на БНТ достигна и до най-малките селища, където кино няма от десетилетия. Такова място се оказа Кресна, където от 21 години филмова прожекция не е имало, а лятното кино там отдавна е паркинг. При гостуването на „Пътуващото лятно кино с БНТ1” улиците в гр. Павликени буквално опустяха, а в с. Ветово кампанията влезе в конкуренция с пищна сватба, но успя да се пребори за внимание и събра стотици зрители. Рекорден брой публика тази година имаше на площад „Бдинци" в Дунавската столица Видин - над 1 300 души.

IMG_6536

„Над 10 000 зрители тази година са посетили лятното кино, но статистиката няма значение. По-важното е, че това е пътят до малките населени места, където не са гледали кино от десетилетия. Да стигнеш до тези хора и да ги запознаеш с новото българско кино – това е истинската мисия на БНТ и най-яркият пример за обществената й функция.“, каза Роберт Ковачев, главен продуцент на продуцентски център „Вътрешна телевизионна продукция“ на БНТ1.

IMG_6540

Медийният проект „Пътуващото лятно кино с БНТ1“, създаден по идея на програмния директор на БНТ1 Севда Шишманова, вече пета поредна година доказва, че лятното кино заема специално място в културния живот на българина. Кампанията не само подкрепя и популяризира българското кинопроизводство, но провокира обществения интерес към възстановяване на летните кинотеатри у нас. Това вече се случи в градовете Карлово, Елена, Генерал Тошево, Кърджали, Велико Търново, Силистра, Криводол, Поморие, Перник, Ямбол и Плевен.

IMG_6559

Екипът на кампанията остана силно впечатлен от историята, свързана с възстановените летни кина в „Св.Св. Константин и Елена“ и с. Конярево. Кино „Варна” в черноморския курорт се оказа възстановено от двама млади души, които никога преди това не са посещавали лятно кино. За да осъществят мечтата си, те теглят кредит. През юли „Пътуващото лятно кино с БНТ1” им занесе и първия български филм – „Жената на моя живот”. А в с. Конярево жителите са основните двигатели за възвръщане на старата традиция за кино под звездите. Те, заедно с кмета на селото, възстановяват лятното си кино миналата година с надеждата, че инициативата на обществената медия ще мине и през тяхното населено място.

Селекцията за петия сезон на националното турне на „Пътуващото лятно кино с БНТ1” включваше филмите „Жажда” (реж. Светла Цоцоркова), „Бартер” (реж. Атанас Киряков), „Джулай” (реж. Кирил Станков), „Жената на моя живот” (реж. Антоний Дончев), „Урок” (реж. Кристина Грозева и Петър Вълчанов) и с „Лице надолу” (реж. Камен Калев). БНТ благодари на продуцентите им, които дадоха безвъзмездно правата за излъчване.

Юбилейният пети сезон на инициативата ще бъде официално закрит на 5-ти септември в Созопол по време на фестивала „Празници на изкуствата „Аполония“. Тогава ще се състои премиерата на документалния филм на журналистката Евгения Атанасова - „Мост към Кристо“, представящ уникални кадри от европейското културно събитие на Лято’2016 – „Плаващи кейове“, и отново с прожекция на игралния филм „С лице надолу“.

IMG_6566

Съпътстващата програма на „Пътуващото лятно кино с БНТ1“ продължава до 7-ми август на стадион „Юнак“ в София. В идващите четвъртък, петък, събота и неделя могат да бъдат гледани едни от най-новите български кинопродукции.

Партньори на петия сезон на „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ са Столична община, „АСТРАЛ Холидейз“ и издателство „Сиела“. Основен спонсор на кампанията е „Първа инвестиционна банка“.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад