Недосегаемите

"Не чакай нещо да се случи! Даже не си пожелавай какво да се случи! Просто наблюдавай как се случва!"

Държава: САЩ
Година: 1987
Времетраене: 114 минути
За продукцията

Драма

По роман на Елиъс Нет и Оскар Фрейли

Режисьор Брайън де Палма

В ролите: Кевин Костнър, Шон Конъри, Робърт де Ниро, Анди Гарсия и др.

Как федерален агент Елиът Нес откри слабото място на всесилния ганстер Ал Капоне...

Капоне владее Чикаго през сухия режим в САЩ и никой не може да го спре, докато не попада в ръцете на малък отряд с други методи.

С права за биографичен роман на Елиът Нес и Оскар Фрейли, "Парамаунт Пикчърс" продуцира телевизионен сериал "Недосегаемите" /1959/ и в крак с тенденциите по онова време представя и игрална адаптация - 18 години по-късно. Споменава се, че режисьорът Брайън де Палма, сценаристът Дейвид Мамет и продуцентът Арт Линсън не одобряват сериала и предлагат свой игрален вариант на историята. И в двете екранни версии истината остава фикция, която се нарежда в класацията на Стивън Шнайдер за "1001 филма, които трябва да гледате, преди да умрете".

Финалът на филма не разкрива действителната съдба на Франк Нити. Самият Елиът Нес, герой и съавтор на биографичната книга, е забравен след приключване на случая и до смъртта си през 1957г., която не е спомената в нито един вестник в Чикаго. Последният оцелял от истинските "недосегаеми", Албърт Уолф е консултант, в помощ на Кевин Костнър за ролята на Елиът Нес.

"Костюмът е най-важен"

Освен Шон Конъри най-впечатляващи в екранизацията са костюмите на Джорджо Армани и музиката на Енио Мориконе. Робърт де Ниро настоява за същото копринено бельо, носено от Капоне, макар и да остава скрито за камерите. Продуцентите уважават "метода" на игра на актьора и задоволяват изискванията му с всички оригинални тоалети на шефа на мафията.

Неподкупният Елиът Нес минава през дълъг кастинг. Ролята отказват Мики Рурк, Дон Джонсън, Джеф Бриджис, Джак Никълсън, Уилям Хърт, Том Беринджър, Ник Нолти. Остава Кевин Костнър. "Скъпият" Марлон Брандо също отхвърля предложение от 5 млн. долара за две седмици работа в образа на Ал Капоне.

В действителност "недосегаемите" са ченгетата. Капоне знае, че убийството на полицай носи много повече неприятности отколкото той и хората му могат да причинят, затова заповедта му за обезвреждане на агентите е: "без насилие, само с...пари". Освен това, никога не оставя следи и не прави сделки с данъчни фактури.

Федерален агент Елиът Нес пристига в Чикаго с мисия да залови боса на мафията - Ал Капоне и знае, че няма да е лесно, защото полицията и съдиите са "в джоба му". Но Нес има късмет, когато среща ветерана Малоун. Той знае, че това ще бъде война, в която куршумите няма да са от пистолети. С малък екип от двама агенти и един счетоводител Нес започва "лов на улики по документи"...

Златна Романова

Ал Капоне: Най-големите удари на мафията

"Оскар" за поддържаща роля на Шон Конъри и номинации за сценография, дизайн на костюми и оригинална музика на Енио Мориконе /1988/;

"Златен глобус" за поддържаща роля на Шон Конъри и номинация за оригинална музика на Енио Мориконе /1988/;

Награда от БАФТА за оригинална музика на Енио Мориконе и номинации за поддържаща роля на Шон Конъри, сценография и дизайн на костюми /1988/;

Награди за поддържаща роля на Шон Конъри от критиката в Лондон, Канзас, Лос Анджелис, Ню Йорк /1987-88/;

Номинация за адаптиран сценарий на Дейвид Мамет от Американската гилдия на киносценаристите /1988/;

"Сребърна лента" за оригинална музика на Енио Мориконе от Италианския синдикат на филмовите журналисти /1988/;

ГРАММИ за най-добър албум с оригинален саундтрак на Енио Мориконе /1988/;

Номинация "Сезар" за най-добър чуждестранен филм на Брайън де Палма от Френските филмови награди /1988/;

Номинация за най-добър чуждоезичен филм на Брайън де Палма от Японската филмова академия /1988/;

Награда "Синя лента" за най-добър чуждоезичен филм на Брайън де Палма от Националните филмови награди на Япония /1988/;

Номинация за изключително постижение в операторско майсторство на Стивън Бъръм от Американското сдружение на кинооператорите /1988/

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад