К-19

Съдбата откри своя герой...

Държава: Великобритания, Германия, САЩ, Канада
Година: 2002
Времетраене: 138 минути
За продукцията

Режисьор Катрин Бигълоу

В ролите: Лиъм Нийсън, Харисън Форд, Питър Сарсгаард, Джон Шрапменл, Питър Стебингс, Сам Редфорд и др.

Колкото повече времето минава, толкова по-малко са възможностите за действие.

Екшънът е създаден по действителни събития за авария в реактора на първата съветска атомна подводница. През 1961 година К-19 е гордостта на руската флота. По-късно споменаването й е забранено. Случилото се е засекретено в историята от мерки за национална обърканост до...сега.

К-19 е сигнал за реална ядрена заплаха през Студената война. Мисията на подводницата е да демонстрира съветската ядрена мощ в шпионската територия на кабинета Кенеди. Пътят й е проследен от американски разрушител, който не е нежелан, докато целта на мисията не бъде изпълнена. Авария променя играта. Ако реакторът експлодира и разруши близкия американски кораб, това може да предизвика объркващ сигнал за военни действия. Капитанът е отговорен не само за живота на екипажа, но и за мира в света...

Съветски героизъм, разказан от американци

Майсторка на нестандартни динамични екшъни ("Критична точка"/1991/), режисьорката Катрин Бигълоу не се страхува от подводница, която може да застраши стила й. Тя е единствената жена в изцяло мъжки конфликт. Лиъм Нийсън е емоционален, Харисън Форд поддържа долния праг на равновесието. Те правят това, което трябва, така както се очаква. Липсва изненадата, но личи твърдост в правилата. Бигълоу остава вярна на младежкия си ентусиазъм: "Правилата са, за да бъдат нарушавани, границите - преминавани, пликовете - разпечатвани, разсъжденията - променяни"...

Историята е за саможертва и смелост пред заплаха от световен катаклизъм. Би могъл да е Чернобил или Курск. Над политическата мощ се издига силата и храбростта на Човека в защита на Човечеството...

*Руските моряци, оцелели в описаните събития, одобряват интереса на режисьорката към историята, но са разгневени от развихреното холивудско въображение и изпращат отворено писмо, изразявайки възмущение от неправдоподобности.

*Прототипът на подводницата, използван във филма, е продаден като експонат в музея на Фондация "Саратога" в Роуд Айлънд. Истинската К-19 е балистична метална подводница от клас "Хотел", във филма е използвана модифицицирана в клас "Джулиет" с удължено тяло с 3 метра. Спасителната подводница е подобрение на британския клас "Оберон", изстреляна на 25 септември 1965г. /четири години след инцидента с К-19/. И двете снимани подводници са бивши канадски военни кораби, разположени в базата на Канадската атлантическа флота в Халифакс, заснета във фона на някои кадри.

*Синият лъч вътре в реактора е известен като ефекта "Черенков". За да го възпроизведе, екипът използва 700 двулитрови бутилки с тоник, съдържащ хинин, който посинява от използваната ултравиолетова светлина.

*К-19 е унищожена при пожар през 1972г, в който загиват 28 моряци.

*Режисьорката и продуцентите на филма са първите "западни" граждани, допуснати във вътрешността на Руската военна база на Колския полуостров.

През 1961г. руснаците пускат в Северния Атлантик свръхмодерната си подводница "К-19". Главната охладителна тръба на ядрения реактор се пропуква и застрашава с термоядрен взрив подводницата. На капитан Востриков се пада тежката задача да избира между дълга пред родината и живота на екипажа. Той решава да потърси помощ от американците, но да спаси хората си. Моряците поправят реактора, но голяма част от тях умират от радиация. Битката с времето е смъртоносна за всички, с потенциален заряд за нова световна война между великите сили...

Златна Романова

"В американската пропаганда ще видиш как всеки има кола, хубави дрехи, апартамент. Но никога няма да видиш истината зад този живот. Няма да видиш полицейски кучета, атакуващи стачници и демонстранти за граждански права. Няма да видиш просяци по улиците, бездомници, негърски колиби. Никога няма да видиш войнолюбци, заплашващи света с ядрено унищожение..."

"За тяхната смелост, аз предлагам тези мъже за званието Герой на Съветския съюз. Но Комисията отказва. Понеже не е война, а просто инцидент, те не са достойни за титлата "Герой". Какви са почестите за такива хора! Тези мъже се жертваха - не за медали! Когато настъпи моментът, те изпълниха своя дълг. Не за флота и страната си, а за нас..."

Номинация за Наградата за мир от Американското общество за политическо кино /2003/.


Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад