РЕКЛАМА


Режисьор Джъстин Харди

В ролите: Иън Макдайърмид, Никълъс Фаръл, Кен Кранъм, Шиниъд Кюсак, Бил Патерсън, Тим Пигът-Смит, Людгер Пистор, Урс Ремонд

Как се стигна до Първата световна война

Британското външно министерство получава новини за атентат на Балканите. В Берлин кайзерът мисли, че това може да се използва. Сърбия е територия на влияние. Австрия е пряко намесена, Великобритания е отвън, но знае, че ако Русия и Франция направят ход, започва война. Срокът на невъзможния мир е 37 дни - от покушението в Сараево над австрийския ерцхерцог Франц Фердинанд на 28 юни 1941г. до 4 август 1914г., когато Британия обявява война на Германия. Картата се върти на масата между преговорите и машинациите на всички замесени страни - Сърбия, Австрия, Германия, Франция, Русия, Великобритания и... Белгия. Кой кого предизвика?

"Промяна в погледа към Първата световна война" от сценариста Марк Хейхърст: "Винаги съм проявявал интерес към Първата световна война, още от дете, но все не можех да разбера как са позволили тя да започне".

Писането на сценария е свързано с дълго проучване и проследяване на всяка конференция, телефонен разговор, лична кореспонденция и телеграми, прелитащи през Европа. Сценаристът Хейхърст се доверява на документи от епохата като "Моята мисия в Лондон" на Принц Лихновски, публикувана през 1917г. и "Външната политика на Сър Едуард Грей" от Гилбърт Мъри, публикувана през годините на войната, както и бележки на Лорд Джон Морли и непубликувани записки на Джон Бърнс , съхранявани в Британската библиотека. С продуцентката Сюзън Хорт събират 175 страници в "Книга на войната", която очертава главните герои.

Разбират, че Европа е влязла "на сляпо" във войната и всички страни са еднакво виновни, но Германия е дала решителния тласък. Германското командване не вижда смисъл да спре войната, ако конфликтът с Русия е неизбежен. Важни са характерите на персонажите като германския канцлер Бетман Холвег. Но най-труден е кайзерът Вилхелм ІІ, за когото не е ясно какво точно иска - авторитарен монарх, той често сменя мнението си и дори го подозират в психична лудост. Британският външен министър Едуард Грей е в невъзможна ситуация. Намеренията му са изцяло мирни, но в случая агресивността би му помогнала повече с ултиматум като: "Ние ще се мобилизираме за война, ако накарате Австрия да нападне Сърбия", което би "дръпнало юздите" на Германия, но едновременно с това би предизвикало към войнственост британския съюзник - Русия.

"37 дни" е филм за политика и власт. Има дълги разговори, които не са за всеки вкус. Режисьорът Джъстин Харди не е привърженик на телевизионния ефект за привличане на вниманието с бърза смяна на кадри и заковаваща музика. Иначе би било ефектно за драма и страсти в политически разговори със сблъсък на намерения и его. Сериалът е сниман в Северна Ирландия.

Зрителите наблюдават дилемата и дипломацията на държавните мъже. Всеки от трите епизода представя кратък период от време. Реакциите са бавни през първите 4-5 седмици след убийството на австрийския престолонаследник, защото повечето държавни служби са във ваканция, но през последните дни на август 1914 събитията ескалират.

Прогнозата е много важна за снимките и съвпада с тази в историята - ясно и слънчево време с чисто синьо бебе. Как ли щяха да се развият събитията, ако тогава е било дъждовно? Сякаш природата би изиграла по-добра роля в историята вместо действията на поредните "господари"?

Златна Романова

Официален сайт "З7" дни"- BBC Two

3 епизод • 37

Изглежда, че "Балканската война" ще обхване цяла Европа. Русия мобилизира цялата си войска в защита на Сърбия. Това ще доведе до намесата на Франция, тъй като тя има договор с Русия. Германия ще нападне Франция, а това ще наложи въвличането във войната и на Великобритания. До последно се полагат дипломатически усилия за избягването на военен конфликт на континента. Но Германия обявява война на Франция и нахлува в неутрална Белгия. Великобритания отправя ултиматум, който остава без последствия. З...

Вижте повече

2 епизод • 37 дни

Австрия иска война на Балканите и е подкрепяна от Германия. Британското правителство е в безизходица и предлага мирен план. Но германският кайзер Вилхелм твърдо подкрепя идеята за война, като смята, че една бърза инвазия на австрийските войски в Сърбия ще изпревари действията на Русия и ще я постави пред свършен факт.

1 епизод • 37 дни

28 юни 1914г. Служител от Външно министерство на Великобритания разказва за телеграма, която е предал на началника си. В нея пише, че ерцхерцог Франц Фердинанд и съпругата му са убити в Сараево от Гаврило Принцип, член на организацията „Черна ръка”, която отрича австрийското влияние в Сърбия. В Берлин друг държавен служител разследва приятелството на Франц Фердинанд с германския кайзер Вилхелм. Кайзерът изпраща посланик в Лондон, който да разбере какво ще се случи, ако Великобритания и Русия под...

Вижте повече
БНТ новини Още новини
Турция все още може да закупи американските „Пейтриът“

22:55

Турция все още може да закупи американските „Пейтриът“

Турция все още може да закупи американските „Пейтриът“
Заловиха 38 мигранти в товарен вагон от Сърбия за Унгария

22:16

Заловиха 38 мигранти в товарен вагон от Сърбия за Унгария

Заловиха 38 мигранти в товарен вагон от Сърбия за Унгария
52 ранени при земетресенията в Албания(обновена)

21:30

52 ранени при земетресенията в Албания(обновена)

52 ранени при земетресенията в Албания(обновена)

Филми в програмата днес
България - това съм аз

БНТ 1 | 22.09.2019 14:00

България - това съм аз

България - това съм аз
Търновската царица 00:00:15

БНТ 1 | 22.09.2019 15:15

Търновската царица

Търновската царица
Денят на независимостта

БНТ 4 | 22.09.2019 15:15

Денят на независимостта

Денят на независимостта

РЕКЛАМА