РЕКЛАМА


На 4 декември влиза в сила указът на президента за пенсионирането на ген. Стоян Тонев като директор на Военномедицинска академия. "От 2 години аз съм най-старият генерал в армията", пошегува се по този повод Тонев в студиото на "Денят започва" на БНТ.

Сумата от 12 хиляди лева, нужна на Николай за консумативи, е смешна като стойност в здравеопазването, коментира генералът случая на момчето с мускулна дистрофия. Тя е астрономическа по отношение на семейството, уточни той. Според него проблемът би трябвало да бъде решен още на първично ниво. Не държавата, а ред институции са виновните, които са си затворили очите, заяви той.

Навсякъде по света отношението към инвалидите и възрастните хора е показателно за това, че едно общество е цивилизовано, коментира още ген. Тонев.

Липсват не линейки, а екипи на Спешната помощ в България, заяви ген. Тонев. Имаме 50 линейки в София, но само 4 от тези са реаномобили. ВМА е създала своя Спешна помощ и сега притежава 28 линейки, от които 11 реаномобили. Проблемът е в липсата на мотивация за работа в тази област на медицината, твърди експертът. Мотивацията според него не трябва да е парична, а осигуряване на специализации и на нормални условия на труд.

"Поех, заедно с моя екип, Академията с активи на стойност 2 млрд. и 100 млн. лева преди 12 години, в момента те са 3 млрд. и половина. А дълговете са по-малко от 1% и това са оборотни дългове", обобщи свършеното генералът.

29.11.2013: Ген. Стоян Тонев: Липсват не линейки, а екипи на Спешната помощ
"Денят започва" - 29.11.2013

РЕКЛАМА