170 години от рождението на Иван Вазов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За образа на България в творчеството на Вазов проф. Валери Стефанов е категоричен:

"Със сигурност е запазен един от образите на България - този от края на 19 век и началото на 20 век. Той е много интерес образ и си заслужава да бъде пазен, защото това е времето на националните държави, на националния романтизъм, на колективните възвишения и Вазов е съумял да създаде този образ, разбира се, без да подценява и драмите на социалната действителност. И затова, ако ние днес се интересуваме от този образ, то е защото се чувстваме не просто наследници на онова време и на този образ, но все още сме потопени в него, живеем с него."

Според литературоведа, Вазов е градил е нация, символична нация, а ние живеем сега в един различен, глобален свят. тази разлика между 19 век и 21 век е много сериозна, драматична. И това как ще пренесем Вазов напред е важен въпрос.

Проф. Милена Кирова коментира "Софийски разкази", издадени под нейното съставителство.

"Те са добър пример за това, че Вазов далеч не еднопланов хвалител на България... Неговото отношение към българската действителност е сложно. В тези разкази ще видим, че няма нито един, в който той хвали своята действителност откъм политическите отношения и нравите на хората. Това, което той неизменно хвали, е красотата на София, на Витоша - неща, които не могат да се променят. Но по-важно е това, което остава зад думите, и това е неизменното, последователно, винаги усещащо се вярване, че бъдещето на българския народ ще бъде хубаво."






Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад