Джо Масино - "Големият Джо", "Ухото", "Джо Вагона"...

Епизод: 4 Джо Масино
Джо Масино - "Големият Джо", "Ухото", "Джо Вагона"...
В предаването
Всички епизоди

Джо Масино - "Големият Джо", "Ухото", "Последният Дон", "Джиджи", "Джо Вагона", "Джо Маспет"...."

Джоузеф Масино е легендарният кръстник на фамилия Бонано и последният от "старата гвардия". Той премазва всеки, нарушил закона за мълчанието в мафията - "омерта". Масино всява страх и славата му го предшества. Лоялността към Фамилията и подчинението на правилата са това, което той следва. И все пак легендарният агент на ФБР Дони Браско пробива..."

"Големият Джо", "Ухото", "Последният Дон", "Джиджи", "Джо Вагона", "Джо Маспет".... Някои от прозвищата на Джо Масино идват от ранните му години като ресторантьор в Маспет от Куинсбъроу в Ню Йорк. Чарлз Джоузеф Масино е роден на 10 януари 1943 в Ню Йорк. Глава на мафиотския клан Бонано от 1991 до 2004. Той е "Последният Дон" и първият бос от Петте фамилии, който решава да свидетелства в съда. Масино е единственият все още на свобода, когато Кланът му е атакуван с много обвинения и провали в началото на ХХІ век.

"Майсторът на Кръстниците" или техният...Гробар

Някога през 60-те Масино започва със заведение за бързо хранене в квартала, продава и коледни елхи, но един ден попада в игрите на мафията при размяна на удари между клановете Гамбино и Бонано. Джо Масино влиза в Бонано като протеже на Филип Растели и братята му. Той става дясната ръка за поръчки, докато босът Кармине Галанте не е прострелян. Растели заема мястото му и Масино се издига заедно приятеля си Сони Блек Неаполитано.


През 1982 в Бонано започват войни заради трима заговорници отвътре. Джо Масино се обръща към клановете Коломбо и Гамбино за съвет. Отговорът е да действа незабавно. "Бунтовниците" са ликвидирани, а оцелелите трябва да приемят шефството на Растели, с благословията на "Комисията", основана от Лучано, за решаване на вътрешни войни.
Но скоро Масино влиза в конфликт с Неаполитано заради предложението му да приеме в редовете си Дони Браско, който се оказва агентът на ФБР под прикритите - Джо Пистоне. Внедряването е непростимо, Неаполитано е убит, докато Масино чака резултата в колата си отвън. Тогава Джо се сближава с Джон Готи от Гамбино, по "съседски", за да разбере набързо колко са злословили и двамата зад гърба си.

"Гражданските войни на Бонано" започват през 70-те години и продължават до края на ХХ век. Това е началото на края. На среща през 2000 Масино е признат за лидер от главите на четири от Петте фамилии.
Издирвайки шестима рекетьори, ФБР намира тялото на Неаполитано с отрязани ръце. Обвинен за седем убийства, рекет, палеж, изнудване и пране на пари, на 30 юли 2004 Джо Масино решава да свидетелства, за да избегне смъртно наказание.


През октомври 2004 полицията е на гангстерското гробище "Дупката" - постоянно наводнен пролом-канал на границата между Бруклин и Куинс, където мафията се отървава от труповете. Търсят телата на избитите във войните на клана Бонано. Информаторът е Джо Масино, започнал да прави записи на шефа си Винсент Баскиани.
Разгневен от книгата му "Един мъж на честта", с множество разкрити тайни в мафията, Масино решава да изчисти името си и да говори в съда. Той знае, че потъва, но ще потопи и другите заедно с него - и бивши, и бъдещи герои като Баскиани и Майкъл Манкузо.


Болен от диабет, с високо кръвно налягане, на 23 юни 2005 Джо Масино е осъден на доживотен затвор и още е защитен с най-малко данни и достъп в мрежата.
"Последният Дон", издавал присъди за предателство, ще предаде всички, защото под земята нищо не се вижда - нито лъжата, нито истината.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад