Винсент Джиганте - "Брадичката" или "Щурият Кръстник"

Епизод: 3 Винсънт Джиганте
Винсент Джиганте - "Брадичката" или "Щурият Кръстник"
В предаването
Всички епизоди

Винсент Джиганте - "Брадичката" или "Щурият Кръстник"

"Когато властите предприемат удара на века, за да поставят на колене американската мафия, те изпускат най-големия трофей. Винсент Джиганте "Брадичката" е най-интригуващият мафиотски бос в края на ХХ век век.В продължения на десетилетия, Джиганте извършва изумителна измама. Преструвайки се на психично болен, той бавно и тихо се превръща в един от най-могъщите мафиотски босове на всички времена. Таблоидната преса го описва като "Кръстник-чудак". Той се превъплъщава в образ на немощен старец и не изглежда като бос - убиец. Когато ФБР осъзнава грешката си, използва всичките си ресурси, за да го разобличи. Ще успее ли "магьосникът" да се измъкне?"

Винсент Луис Джиганте е син на италиански мигранти от Неапол, установили се в Гринуич вилидж, по време на голямата мигрантска вълна в САЩ през 20-те години на ХХ век. Джиганте става професионален боксьор, както повечето наемници в средите на мафията по това време. Работи за клана Лучано, но се върти и около други босове - Вито Геновезе и Томи Еболи.

Дон Вито е глава на клан, който носи неговото име и "Брадичката" го следва към върховете на йерархията, след като двамата са делили една килия за кратко - единият, обвинен в трафик на хероин, а другият - в убийство. Джиганте става поддръжник на Дон Вито срещу главата на клана Лучано - Франк Костело, който се смята за истинския вдъхновител на романа "Кръстникът". Както се вижда отново някои предава този, за когото работи, за да се издигне при друг.

Във файловете на ФБР "Брадичката" е описван като "резулатния килър" на Геновезе, въпреки че най-прочутото му нападение е провал, когато вечерта на 2 май 1957 високият и тромав Джиганте не успява да уцели в тила от упор нюйоркския бос от Лучано - Франк Костело. Костело има само повърхностна рана, но покушението, заедно със съдебно обвинение за неплатени данъци и отнемане на гражданство, принуждава Костело да отстъпи лидерството. На негово място Вито Геновезе издига "Брадичката", известен като "Другия", "Шантавия" или просто "Лудия Кръстник", който се преструва на луд - често е забелязван да разговоря с автоматите за паркиране или да уринира на улицата.


Винсент Джиганте ръководи нюйоркския клан Геновезе почти четвърт век. В началото на 80-те години на ХХ век "Брадичката" е натрупал 100 милиона долара с куршуми и ръководи 300 обучени наемници за операции в "Малката Италия" в Ню Йорк, на доковете в Маями и по улиците на Филаделфия. Прякорът му идва от особеност на лицето и навик в детството, по-късно хората му често се обръщат и говорят за него, потърквайки и издавайки брадичката си като неговата, за да не споменават името му, което той не искал да се произнася на глас.


Четвърт век Джиганте е на връха на един от най-мощните кланове в американската мафия. Бившият боксьор се издига в престъпния свят като безмилостен килър, особено с наказанията за нарушилите кода на мафията. Брадичката анулира договора на Джон Готи, след като последният нананся удар по главата на клана Гамбино - Големия Пол Кастелано, без да е получил "ОК" за действия.


Въпреки страховитата му репутация Джиганте е по-популярен като "Щурия Кръстник" заради странните му преструвки на лудост - на церемониални и ключови места, подвеждайки доктори и съдебни лица, за да удължи периода си. Изглежда невероятно, но бил наблюдаван да се шляе из квартала си - Гринуич вилидж в Манхатън - по халат, с домашни чехли и нахлупена шапка. Виждали са го да пикае на улицата, да се прави на палячо в магазините и да крие още едно семейство от съпругата си.
30-годишният период на психични измами обаче свършва, когато Брадичката е признат за вменяем и призован да се яви пред съда през 1997. Обвинен е в рекет и организирани убийства, осъден на 10 години във Федерален затвор.

След смъртта му излизат две криминални книги "Животът и престъпленията на Винсент Джиганте" - най-хитрият бос в историята на мафията. Лудият обаче не е луд, а хитрец за милиони. За всяка роля си има сцена и краен срок.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад