Албърт Анастасия - "Лудият шапкар" или "Великият екзекутор"

Епизод: 2 Албърт Анастасия
Албърт Анастасия - "Лудият шапкар" или "Великият екзекутор"
В предаването
Всички епизоди

Албърт Анастасия - "Лудият шапкар" или "Великият екзекутор"

"Историята на американската организирана престъпност прелива от насилие. Един убиец обаче изпъква - Алберт Анастасия е избран от Лъки Лучано да покаже жестокостта на съвременната мафия. Като ръководител на „Корпорацията за убийства“, той превръща насилието в религия. Ликвидирал е повече хора от някои серийни убийци....."

Албърт Анастасия, роден като Умберто Анастасио, на 26 септември 1902 в Калабрия, Италия - известен с прозвищата "Лудият шапкар" и "Великият екзекутор". През 1928 - 1931 в Ню Йорк започва "Войната на мустаците" - между два сицилиански клана от Кастеламаре де Голфо. Единият е на Салваторе Маранцано, известен още като Дон Туридру - първият глава на Коза Ностра, пристигнал в Бруклин през 1919 и основал клана Бонано. Негов съперник се явява Джо Масерия, от когото произлизат клановете Геновезе и Гамбино.

За него работи Лъки Лучано. Между Масерия и Маранцано започват Кастеламарските войни. Маранцано се чувства в ролята на Юлий Цезар, разделил е мафията на пет фамилии - с правила и йерархия, а той е "капо ди тути". По негова поръчка Лучано организира убийството на шефа си Масерия. Изпълнителят е Албърт Анастасия. След убийството Маранцано издига Лучано в Номер Едно на клана Геновезе, а като втори - Анастасия. Благодарността обаче трае по-малко от пет месеца. Лучано изпраща петима килъри, маскирани като полицаи, в офиса на Маранцано за убийството му и заема неговото място. В тази кървава война, в която новите в мафията се опиват да изместят старите, най-много работа се пада на Албърт Анастасия - емигрирал от Италия в САЩ. В мафията се издига с бягства и убийства, служил е в армията, има гражданство и бизнес с имоти.

Шеф на "Корпорация убийства", Албърт Анастастия е килърът на Лъки Лучано, който превръща смъртта в показно зрелище за общество, политици и медии и с това бележи най-кървавия период в историята на мафията. Анастасия приема насилието като единствено средство и оправдание за действия, нещо като "религия" или просто смъртоносна лудост. Роден в бедно семейство в Калабрия, бяга като юноша с кораб за Ню Йорк и остава на доковете, откъдето започват първите му убийства със затвори и смърт, докато не стане "нужен" на мафията.
Италианецът Умберто Анастасио става Албърт Анастасия и израства от мръсните улици на Долни Манхатън до един от водачите на Петте фамилии в Коза Ностра през първата половина на ХХ век. През цялото време има славата на най-жестокия килър.

По време на Втората световна война Анастасия служи в Американската армия на Източното крайбрежие. През 1943 получава американско гражданство заради военната си служба. Уволнява се с почести и спомага за бягството от затвора на Лъки Лучано, вкаран там за проституция и след това екстрадиран завинаги от САЩ в Италия. В замяна на присъдата му, нюйоркските докове се освобождават за нацистки товари.


След войната започва открита война между Албърт Анастасия и Винсънт Мангано, чийто брат Филип е прострелян на брега. Въпреки липсата на свидетели Великият инквизитор е единственият заподозрян. В започналата нова ганстерска война Анастасия се съюзява с Франк Костело срещу Вито Геновезе, който обаче е подкрепян от подчинения му - Карло Гамбино. В резултат, Костело е прострелян. Гамбино застава открито срешу шефа си Анастасия.

Албърт Анастасия е застрелян в бръснарския салон на Парк хотел "Шератън" в Манхатън, докато се гледа в огледалото. С официален бизнес с недвижими имоти, на негова сметка се водят над 1000 убийства, без невписаните в досието му.


Историята показва, че въпреки правилата и йерархията, в мафията никой не е верен на никого, освен на сметката, до следващото раздаване на картите за власт с убийства...

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад