Арнолд Ротщайн - Царят на контрабандата

Епизод: 1 Арнолд Ротщайн
Арнолд Ротщайн - Царят на контрабандата
В предаването
Всички епизоди

"Арнолд Ротщайн е основател на организираната престъпност в САЩ. От нелегални залагания до лихварство, от синдикален рекет до съвременния трафик на наркотици, той е царят на контарабндата през 20-те години на ХХ век. Ротщайн е обвиняеми в най-големият скандал в историята на спорта, за „уредил“ финала на Световното по бейзбол. Негови "ученици" са Ал Капоне, Майер Лански и други легендарни фигури в мафията…"

Роден на 17 януари 1882 в Ню Йорк, Арнолд Ротщайн, наричан още "Мозъка", е направил най-много за корупцията в спорта, предизвиквайки реформи, повече от който и да било друг преди и след това. Той е главният заподозрян в скандал с манипулиране на резултата от Бейзболното първенство в Чикаго за Световната серия 1919. Това е най-големият процес в историята на спорта. Негова страст са залаганията - в казина, на състезания, но е разработил широка мрежа от наблюдатели и "съветници", за да не допусне неочакван резултат. Обвинен е за комисионни от конни набягвания, държи нелегално казино в Манхатън. Ротщайн е обвиняем, но никога не е осъден.


Сухият режим му носи най-голямата печалба и власт. Той е много по-бърз от останалите в бранша, за да види изгодата от продажбата на забранен алкохол и не се страхува да се свърже дори с уличните банди на Ню Йорк - за още по-голяма територия в бизнеса.


Освен това е главна фигура в Синдиката на мафията от Източното крайбрежие. Прострелян е на 4 ноември 1928 в хотел в Манхатън и подозренията са за отмъщение от играч на покер, комуто дължал 300 000 долара.

Въпреки че остава жив още един ден, Арнолд Ротщайн отказва да каже на полицията кой го е направли и убиецът никога не е разкрит. Вероятно е спазил закона на "мълчанието до смърт" /"омерта"/ , въведен от Джо Масино, който обаче проговаря на стари години....

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад