„Гласът на сълзата“

12:47, 09.06.2020
„Гласът на сълзата“

Гледайте „Гласът на сълзата“, епизод от поредицата „Олтарите на България“ на 14 юни, неделя, от 19.30 часа по БНТ 2, със сценарист Красимир Кушев, оператор Методи Стоилков и режисьор Румяна Ангелакова.

Едва ли има по-пълнокръвен, по-прочувствен досег с миналото от народната песен. В нея то оживява по онзи странен и неповторим начин, който ни кара да забравим сухите хроники и красиво разказаните легенди. Защото песните никнат върху най-дълбоките и стари рани на обикновения човек. Повече от век една песен от Цапарево-село в сърцето ва Малешевската планина се предава от майка на дъщеря, от баща на син, от род на род.

“Шекир бего кула гради“ се пее на всички празници, а ехото, идващо от къщи, дворове и мегдани за дълго се разнася над крупнишките, русаленските и каменишките ридове. Може би защото песента не е пренесена от легендите и ни разказва истинска история.

Наситена с много болка и сълзи, тя ни дарява с познанието за патриархалната етика на малешевските родове. В нея и днес най-тежък е оброкът във вярата. Затова в Цапарево и сълзите пеят...

Не пропускайте „Гласът на сълзата“ - 14 юни, неделя, от 19.30 часа по БНТ 2.




Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад