БНТ и БНР със специален поздрав за 24 май

Химнът „Върви народе възродени” с новa версия за празника

10:00, 23.05.2020


По повод празника за 24-ти май Българската национална телевизия и Българското национално радио отправят общ поздрав с нова, оригинална телевизионна версия на химна „Върви народе възродени“. В режим на извънредна обстановка малките хористи от Детския радиохор представят емблематичната за празника песен от своите домове, а в ролята на оператори на видеата са родителите на децата.

„Това е нашият начин да отбележим празника на буквите, които пазят нашата духовност. Поздравяваме всички деца с празника на българската култура и им пожелаваме да гледат напред в бъдещето и да следват мечтите си“, са част от пожеланията на Венеция Караманова, диригент на Детския хор на БНР.

„Идеята за клипа възникна съвсем спонтанно. Бяхме водени от общата мисия на двете обществени медии да представят и подкрепят българската култура, като една значима и неотделима част от непреходните общоевропейски ценности. Училищата в момента са затворени, това е прекрасна възможност за децата да са заедно“, споделя Кристина Матеева, изпълнителен продуцент от БНТ.

Клипът е създаден рекордно бързо, само за една седмица, в него участват 47 хористи. Включени са и образите на светите братя Кирил и Методий, Паисий Хилендарски и други емблематични личности на българската духовност, както и изображения на българската азбука, която е в центъра на празника. Режисьор е Станислав Терзиев.

Новата телевизионна версия можете да гледате и на сайта на БНТ и на БНР, както и в социалните мрежи.

**********

Песента „Върви, народе възродени“ по стихове на Стоян Михайловски и музика на Панайот Пипков, е известна още като „Химн на Св. Св. Кирил и Методий“.

На 11 май 1901 г. песента е изпълнена за пръв път в Ловеч като празничен химн за възхвала на делото на Кирил и Методий и на българската просвета. През 1902 г. за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост песента се подема и запява от всички училища в страната.


Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад