Джаки

Джаки без Джак - какво остава и какво липсва в историята...

Държава: САЩ, Франция, Чили, Китай, Германия, Великобритания
Година: 2016
Времетраене: 99 минути
Джаки
За продукцията

Биографична драма

По сценарий на Ноа Опенхайм

Режисьор: Пабло Ларайн

В рoлите: Натали Портман, Питър Сарсгаард, Джон Хърт, Били Крудъп, Грета Геруиг, Бет Грант, Ейдън О'Хеър, Джон Каръл Линч, Ричард Грант и др.

ФИЛМЪТ и ИСТОРИЯТА

Един от трагичните моменти в американската история - убийството на президента Джон. Ф. Кенеди, наричан Джак, е представен чрез преживяванията на Първата дама - Жаклин Кенеди, наричана "Джаки". В дните след покушението тя се опитва да се справи с шока и скръбта, загрижена е за сигурността на децата и посланието, което ще остави Кенеди след това.

Филмът "Джаки" е американски дебют за чилийския режисьор Пабло Лараин, който разчита на голям международен екип в пресъздаване на историята, възможно най-достоверно - с обществената реакция и съмнението във второто покушение на американски президент от началото на ХХ век (първото е на Уилям Маккинли, на 6 септември 1901).

"Съединените щати не са кралство, но в този момент Джаки се явява като "кралица без трон, майка на нацията в траур. И не е могла да предвиди, че в такъв един момент ще получи толкова благоговение и любов от хората", така я вижда режисьорът на филма Лараин.

Джаки е неформалното име на Жаклин Бувие, известна първо като Жаклин Кенеди, после - като Жаклин Онасис, последното й име е Жаклин Лий Кенеди Онасис.

31-годишна, тя е омъжена за Джон Ф. Кенеди, когато той полага Клетва за вярност като 35-ия Президент на Съединените щати.

Джаки Кенеди е млада, красива, суетна и амбициозна. Дълго време оглавява "Листата на най-възхитителните американски жени на всички времена" , следвана от Абигейл Адамс и Елинор Рузвелт.

Но за разлика от други Първи дами, Джаки се опитва да улови или да промени духа на времето със свой стил. Завършила Френска литература, тя се стреми към представителност, популярност и моден стил, с които бързо завладява екрана в зората на новата телевизионна култура.

Във филма най-голямата трудност за актрисата Натали Портман е да постигне нейния езиков акцент. А най-лесно е с дизайна, в който акцентът е прочутият ягодово-розов цвят на Шанел за костюма от деня на трагедията. Наградите отчитат заслугата на дизайнерката Маделин Фонтейн.

За Джаки Кенеди е важно как ще изглежда тя и всичко наоколо, дори и в скръбта - тоалетите, речите, семейството, всичко трябва да бъде подходящо представено. Тя редактира и собствените си интервюта, за да е сигурна, че ще предаде в тях точно онова, което иска.

СЮЖЕТЪТ

Животът на Жаклин Кенеди, заедно с вярата на нацията, е разклатен до основи, когато Джон. Ф Кенеди е застрелян, докато дефилира в автомобил през Далас. В този драматичен момент светът наблюдава реакциите на Първата дама, но това, което никой не вижда са нейните лични кошмари зад затворените врати на дома. Останала внезапно сама, тя се съмнява в силите си, търси помощ от свещеник и все пак се справя достойно като съпруга и вдовица на Президент, майка и фигура от политическия апарат.

За няколко дни вдовицата Кенеди трябва да бъде опора на децата си, да организира погребението на един президент и посрещането на следващия в Белия дом - Линдън Бейнс Джонсън. Единственият й верен приятел е Нанси Тъкърман, нейната лична секретарка, на която доверява всичко, което може да си позволи в задължителния режим на официалност, прикритост и лично самоограничение.

Не на последно място Джаки е загрижена за това как Кенеди ще остане в историята. За нея Джон Кенеди трябва да остане единствен и така се създават легенди...

"Винаги ще има и други велики президенти, но никога няма да има друг Камелот". Джаки Кенеди

В КАДЪР

Във филма "Джаки" архивният материал със самия Джон Кенеди е само 1 минута и 40 секунди.

Дарън Аронофски е продуцент на драмата вместо режисьор. Натали Портман е Джаки вместо Рейчъл Уайз. Били Крудъп е журналистът Тиъдър Уайт от сп. "Лайф", който трябва да вземе интервю на живо от съпругата на Кенеди. В ролята на Нанси Тъкърман е Грета Геруиг, с която Натали Портман си партнира в "Не докосвай струните"/2011/.

Целият екран е за Жаклин Кенеди. Тя дава още едно интервю през този период - за историка Артър Шлезинджър, в продължение на 8 часа, но не и без нейната редакция, защото винаги е важно как ще изглежда и как ще бъде разбрана от обществото. И повече никога не се връща към това време.

В тези редактирани материали предизвикателството за актрисата Натали Портман е да разбере своята героиня от "дупките" в информацията. Кой ги е изтрил и защо?

Иначе това, което липсва, дава свободата да бъде представено с въображение...

Златна Романова

.......

"Идва време, когато търсейки смисъл, човек съзнава, че вече няма отговори. И когато стигнеш до това ужасно и неизбежно състояние, го приемаш или се самоубиваш. Или просто спираш да търсиш. Аз съм благословен в живота. И всяка нощ, когато си лягам, гася светлината и реейки се в тъмното, се чудя - това ли е всичко?

"Чудиш се? Всеки на тази планета го прави. Но когато дойде утрото, се събуждаме и си правим чаша с кафе".

"Защо се измъчваме?"

"Защото така сме устроени. Тази сутрин, утре - също. Но Бог в своята безкрайна мъдрост е направил така, че да е сигурен, колко точно можем да понесем..."

"Убедена съм, че героите на хартия са по-истински от тези около нас"

"Има два вида жени - тези, които искат власт над света и други, които искат власт в леглото"

"Пред целия свят? Славен живот, славна смърт?....

"Никога не съм искала слава. Просто станах Кенеди"

"Вие оставихте Вашата следа в тази страна, госпожо Кенеди. Тези последни няколко дни, това е историята. Да изгубиш президент е като да изгубиш баща...И вие сте "майка" на всички нас и това е една много добра история".

"Какво искаш да направя първо? Да планирам погребението или да опаковам мебелите?"...

Награди и номинации

3 номинации "Оскар" за главна роля на Натали Портман, за костюми на Маделин Фонтейн и музика на Мика Леви /2017/;

Номинация "Златен глобус" за главна роля на Натали Портман /2017/;

Награда от БАФТА за костюми на Маделин Фонтейн /2017/

Награди и номинации за музика, филм и женска роля на Натали Портман от критика и фестивали в Бостън, Охайо, Чикаго, Далас, Денвър, Детройт, Дъблин, Флорида, Джорджия, Хавай, Холивуд, Хюстън, Индиана, Айова, Канзас, Лас Вегас, Лондон, Ню Мексико, Ню Йорк, Северна Каролина, Тексас, Оклахома, Палм Спрингс, Финикс, Ротердам, Сан Диего, Сиатъл, Торонто, Ванкувър, Венеция, Вашингтон... /2016-18/

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад