Карлщейн

Държава: Чехия
Епизод: Карлщейн
Година: 2012-15
Времетраене: 26 минути
Карлщейн
В предаването
Всички епизоди

Карлщейн - Съкровищница на съкровища

Карлщейн е голяма средновековна крепост, разположена в едноименен град близо до Прага, в един от прочутите варовикови райони на Бохемия, близо до Чешкия Гран каньон, наричан още Малката Америка. Крепостта е построена за 17 години /1348-1365/ от Карл ІV - крал на Бохемия и император на Свещената Римска империя. По същото време е открит и Пражкият университет.

В оригинал крепостта е изградена в готически стил, реконструирана е в ренесансов през ХVІ век, а днешният си неоготически облик дължи на архитекта Йозеф Мокер от края на ХІХ век, когато е построена и голямата част от Нова Прага.

В Карлщейн са събрани богатствата на короната - скъпоценности, икони, картини и свещени реликви, запазени дори през Хусистките войни. Тук може да видите и "най-лошите портрети на чешката аристокрация". Зад крепостните стени са покоите в Кралския замък, Църквата на Дева Мария, изящният Параклис на Света Катерина и този на Светия кръст, както и най-голямата колекция от готически платна в света - 129 картини на дворцовия художник Маестро Теодорик /Магистър Тедорикус/.

На входа е традиционната Часовникова кула.

Крепостта се извисява на хълм, заобиколена от други хълмове, които я скриват. Тази стратегия се отплаща, защото така трудно може да бъде видяна отдалече и никога не е покорявана.

Карлщейн пази изумителни съкровища, а Карел ІV е бил голям колекционер...

*Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад