Вила Тугенхат

Държава: Чехия
Епизод: Вила Тугенхат
Година: 2012-15
Времетраене: 26 минути
Вила Тугенхат
В предаването
Всички епизоди

Съвременна архитектурна антика в покрайнините на Бърно

Разходка до изумителната Вила на семейство Тугенхат, изпреварила времето си в модерната архитектура.

Конструкцията й е съобразена не само с ландшафта и предназначението, но и с гледката към града. Лявата интелигенция я наричала "непослушната" вила, критикувана е в снобизъм. Върховната украса на сградата всъщност e чистотата на материалите, съчетани в модерен стил, изпреварил времето си и днес.

Тугенхат се издига в Черно поле, в покрайнините над Бърно и се смята за един от еталоните на съвременния дизайн в Европа. Проектирана е от германските архитекти Лудвиг Майс ван дер Рое и Лили Райх за еврейското семейство Грета и Фриц Тугенхат. Построена е през 1929-1930.

С бетон, стъкло, метал и цяла стена от оникс, доставен специално от Мароко, "Вила Тугенхат" е изградена монолитно - за простор и функционалност, в полза на светлината, въздуха, удобството и панорамната гледка. Обзаведена е със семпли, но удобни мебели, оборудвана с централно автоматизирани системи, не само за асансьора и отоплението, но и за големите фасадни стъкла...

Семейство Тугенхат живеят тук само 8 години и през 1938 напускат заради приближаващата война. Вилата е изоставена, през Втората световна война там се настанява германски военен щаб и много от създаденото е унищожено.


Едва през 1992 започват опити за реставрация и реституция на "Тугенхат". През 2010-2012 е извършена реконструкция до пълно въстановяване на облика й от 1930, с точна реплика на мебелите от целия интериор.

"Вила Тугенхат" и заобикалящата я градина са част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

*По същото време, в околностите на Париж - в Поаси, френско-швейцарският архитект Корбюзие /Шарл Едуар Жанере/ и неговият братовчед Пиер Жанере създават аналогично Вила "Савой" /1928-1931/.

Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад