РЕКЛАМА


Печено пиле с маслена коричка и картофи


Необходими продукти:

За пилето:

Цяло пиле - 1 бр.
Бейби картофи - 1 кг
Масло - 125 г
Салвия - 1-2 стръка
Мащерка - 1-2 стръка
Розмарин - 1-2 стръка
Червен пипер - 1 ч.л.
Пушен червен пипер - 1 ч.л.
Лют червен пипер - 1/2 ч.л
Черен пипер
Сол

Начин на приготвяне:

Разтопете маслото в съд на котлона. Накълцайте ситно прясната салвия, розмарина и мащерката. Пуснете билките в разтопеното масло и разбъркайте. Пресовайте скилидките чесън, посолете, добавете лют червен пипер и разбъркайте.
Подредете в тавичката за печене килограм пресни картофи. Цепнете всеки на кръст с ножа и ги посолете. Намажете старателно пилето отвътре с масло. Поставете и цели стръкове от билките във вътрешността му. Поставете го в тавата при картофите и го намажете обилно с овкусеното масло. Прехвърлете тавата във фурната и печете за час на 200 С.


Пролетна супа с коприва и ориз


Необходими продукти:

Коприва - 2 ч.ч.
Ориз - 1/2 ч.ч.
Лук - 1 глава
Пресен чесън - 1 връзка
Пресен лук - 1 връзка
Брашно - 2 с.л.
Олио - 2-3 с.л.
Черен пипер
Сол

За пикантната застройка:

Заквасена сметана - 200 г
Масло - 50 г
Червен лют пипер - 1 с.л.
Червен сладък пипер - 1 с.л.


Начин на приготвяне:

Почистете копривата и я поставете в дълбока купа. Залейте с вряла вода колкото да я покрие и оставете настрана да се попари за няколко минути. Нарежете ситно главата кромид и няколко стръка пресен лук. Загрейте супена лъжица зехтин с парченце масло в тенджера на котлона и задушете двата вида лук за кратко. Накълцайте ситно и връзка пресен чесън и прибавете и него в съда. Добавете ориза, подправете със сол и черен пипер и гответе, докато зрънцата станат прозрачни. Отцедете копривата от водата и я прехвърлете на плота. Накълцайте я на едро и я прибавете при ориза и лука. Залейте с литър гореща вода и оставете супата да ври, докато оризът стане готов.
Запържете супена лъжица пушен червен пипер и супена лъжица сладък червен пипер в масло. Сервирайте супата гарнирана с заквасена сметана и залейте с пикантонто запържено масло.



Печено пиле с маслена коричка и картофи и пролетна супа с коприва и ориз
"Храна за душата" - 10.04.2019

РЕКЛАМА