РЕКЛАМА


С население от близо 2 млн. души и площ от 500 квадратни километра София днес е 15-ят по големина град в Европейския съюз и главен административен, икономически и културен център на България.

Градът с повече от 7 хил. години история възниква на важен кръстопът и се развива последователно като процъфтяващо тракийско, римско, византийско, османско и българско селище. За пръв път в границите на България София (Сердика) е присъединена от Крум през 809 г. През 1382 г. София ни е отнета от османците. При новото устройство на балканските територии София става център на Румелийското бейлербейство.

На 3 април 1879 г., по предложение на Марин Дринов, Учредителното събрание избира София за столица на България. Започва строителството на съвременната българска столица, която ще се прослави с енергията на жителите си и ще донесе престиж на възродената българска държавност.

В студиото на "История.bg" по темата дискутират:


Йорданка Фандъкова - кмет на София от 8 ноември 2011 г.

Доц. д-р Тодор Чобанов – археологът, заместник-кмет по "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости" в Столична община
Доц. д-р Валентина Върбанова – архитект от общинския културен институт "Музей за история на София"
Проф. д.и.н. Петър Стоянович – историкът от Българската академия на науките, възпитаник на Виенския университет, изследовател на политическия живот в Третото българско царство


Гледайте “Когато София стана столица” в понеделник - 1 април, в "История.bg" от 21:00 часа по БНТ1!

Когато София стана столица
"ИСТОРИЯ.BG" - 01.04.2019

РЕКЛАМА