Ян Захрадил: Страните от ЕС трябва да запазят националната си идентичност

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
"Избраха ме за евродепутат преди 15 години и мога да сравня ситуацията тогава и сега. Преди 15 години имаше голям ентусиазъм по отношение на разширяването - присъединиха се 10 нови страни-членки, в това число и Чехия и България. Сега този ентусиазъм си е отишъл", продължи той.

Захрадил подчерта, че президентът Макрон иска повече интеграция, задълбочаване на отношенията и обединяване на данъците.

"От друга страна имате консерваторите - ние. Ние подчертаваме националните традиции, слагаме центъра върху националната култура. Радваме се, че сме част от европейското семейство, но искаме и да запазим националните си традиции и националната си идентичност. Това е разликата между нас и либералите", обясни европолитикът.

Политическото семейство на европейските консерватори се роди преди около десетина години. Много от нашите членове преди това бяха част от ЕНП, но напуснаха именно заради разногласния по някои конституционни въпроси, свързани с ЕС, продължи Захрадил.

"Съгласни сме с тях по въпросите на дерегулацията, ограничаването на бюрокрацията, както и за икономическия ред на ЕС. Но не бяхме съгласни с тях по отношение на това как трябва да се организира ЕС - те искаха да има федерална държава, а ние искахме да има една по-обща конфедерация между унитарните държави", допълни той.

Какво коментира още лидерът на европейските консерватори вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад