М.Манолова:Ако промените в Изборния кодекс не бъдат върнати назад, ще сезирам КС

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Мая Манолова заяви, че ще изчака да фактите по отношение на изборните промени, за да реши дали да сезира Конституционния съд. Тя ще проследи докрай дали ще бъдат върнати съществуващите текстове в Изборния кодекс по отношение на преференцията и на обжалваемостта на актовете на изборните комисии. Едва след това ще реши дали да подаде жалба до КС.

"Наистина се затруднявам на кое да вярвам - дали на Цветанов от събота или на Цветанов от понеделник... Нека да изчакаме реалните действия, реалните решения и тогава да действаме и ние."

Промените, които бяха на правени, ограничават и отнемат съществуващи права на българските избиратели, и по отношение на преференциите, които са станали неработещи и излишни, смята омбудсманът. Така мнозинството е показало неуважение към 1.5 млн. граждани, които гласуват преференциално. На всеки следващи избори, по думите ѝ, нараства броят на хората, които гласуват с преференция и дори те искат да участват в подреждането на листите и в избора на изборните органи, а сега това право им е било отнето. Според Манолова идеята, че партийните централи трябва да имат абсолютен контрол върху листите и върху представителството в изборните органи не работи за демокрацията. Тя припомни, че българите ясно заявиха предпочитанията си за мажоритарни избори в референдума през 2015 г. и макар преференцията да не мажоритарен избор, все пак то дава възможност за участие на гражданите в подреждането на партийните листи.

Що се отнася до някои спорни личности, избрани с преференциален вот, тя уточни, че всички те, за да станат преференциален избор на гражданите, са били включени в партийните листи от самите партии. това не би трябвало да компрометира обаче възможността за преференциален избор. Когато българският избирател е предпочел един представител, това е негово суверенно право, убедена е Манолова и допълва, че е "болезнено" да се отнема право, което вече е било дадено с Изборния кодекс, приет през 2014 г.

Целия разговор с националния омбудсман Мая Манолова можете да проследите във видеооткъса.






Последни броеве

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад