Ще има ли детска болница в България

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проф. д-р Иван Литвиненко подчерта, че нуждата от национална педиатрична болница е безспорна. и около това се обединяват и управляващи, и опозиция. Този проблем години наред е бил подкрепян от всички, но не е намирал решение. сега отново няма опоненти. Въпросът е къде и как да се направи.

Проф. д-р Иван Литвиненко - педиатър и детски невролог: "И в момента има многопрофилна болница, защото много се спекулира за това, че няма... Има, но не в този обем, в който ние като педиатри бихме искали и това, което би ползвало най-вече нашите пациенти, т.е. когато дойдат на едно място, да не се налага да ходят за консултации, да не се прехвърлят с линейка при необходимост към друга клиника, да се викат консултанти, за които трябва време да се организират и да пристигнат при спешен случай. Тук е въпросът какви клиники да включим. Освен това ядро, което се намира в сегашната Специализирана болница за активно лечение по детски болести, естествено че трябва да си приберем тези клиники, които са част от катедрата /аз говоря тук и като шеф на катедрата/ и за които се затрудняваме, защото са извън територията - онкохематолозите, ... част от пулмологичната клиника, която е на старото място... Да могат да се приберат детски очни, детски ушни, детски ортопеди, хирургията... От друга страна това би било много добре и за преподаването, защото в една такава национална университетска, подчертавам, педиатрична болница става обучението на кадрите..."

Проф. Добрин Константинов обясни перипетиите пред строежа на такава болница в годините. Той изтъкна, че неудържимото развитието на онкохематологията в последните години поставя въпроса за мултидосциплинарните контакти..., защото онкохематологията като такава има своето вътрешно развитие, но тя е абсолютно свързана с всички специалности на педиатрията.

Проф. Добрин Константинов - Национален консултант по детска хематология и онкология: "Ние нямаме в момента детско интензивно отделение - нещо, което е абсолютното условие за правилното развитие. Ние развиваме костно-мозъчна трансплантация, бяхме първите, които я въведохме на тези условия, при които бяхме... но ние зависим наистина от нашите колеги, защото контактът и много бързият рефлекс, който може да бъде осъществен, ако сме общо, е изключително важен. Ние имаме минути понякога за реакция..."

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад