За какво трябва да се отделят повече средства в бюджета?

В предаването
Всички броеве

Отделят ли се достатъчно средства в бюджета за 2019 г. за най-важните сфери? Това беше основният въпрос, с който „Алфа Рисърч” тества обществените нагласи в предаването "Референдум".

През 2017-а и 2018-а година имаме чувствителен ръст на средната работна заплата. Последните данни са за около 1100 лв. средна работна заплата, която основно се движи от производствения сектор, от частния сектор. Доходите през последните години вървят нагоре. Има сфери, в които доходите са по-ниски, и сфери, в които доходите са по-високи. Те зависят от производителността на труда, от добавената стойност на сферата, в която работят хората. Високотехнологичните производства и услуги носят по-висока възможност за заплати. Това е едно от предизвикателствата пред българската икономика, а именно нейното преструктуриране в тази посока. Политиката по доходите е една от приоритетните на правителството през 2019 г. Търсят се възможности чрез разходната част на бюджета да се повишат доходите на онази част от хората, които зависят от разходната част на бюджета – пенсионери, бюджетни служители, армия, полиция, образование. Това каза председателят на бюджетна комисия и депутат от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова.

Бюджет 2019 е поредният, който ще води до все по-голяма бедност и по-големи неравенства в страната. Работейки върху нашия алтернативен бюджет, ние поискахме от Министерството на финансите справка. Данните към 2017 г. на лицата, които заплащат данък върху доходите на физически лица, показват, че тези, които имат месечен доход под 1000 лв., са близо 80 процента. Около 75 процента от лицата на трудови правоотношения са с доходи равни или под 1000 лв. Това е пълен провал в икономическата и данъчната политика, водена от ГЕРБ. Това, че в България няма средна класа, е очевидно, заяви Жельо Бойчев от БСП.

Кога другите политически сили са разполагали с такъв бюджет? Смятате ли, че хората досега са приемали по-големи заплати, пенсии и надбавки и някой им ги намалява в момента, попита председателят на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борбата със сивата икономика и контрабандата Емил Димитров – Ревизоро. Вдигат се и заплатите, и осигуровките, и пенсиите. Дават се 17 милиарда. Хората наистина живеят зле и в този бюджет им се дава най-много от всичко, което се е давало досега, посочи още депутатът.

Продължава неефективното и непрозрачно харчене на публичните средства. Доходите трябва да се вдигат, но с реформи. Безспорно учителите заслужават 20% увеличение на заплатите, но не се вижда никъде в този бюджет това как ще подобри качеството на българското образование, което има крещяща нужда от подобряване. На администрацията ще бъдат увеличени с 10%, това са 562 милиона лева и никъде не се говори за реформа в тази система. Ако попитате и бизнеса, и хората, те ще кажат, че административните услуги са ужасни. Бизнесът ще каже, че е рекетиран от администрацията. Ние говорим за хвалби по отношение на разходите и изобщо не споменаваме за ефективност на тези разходи. Институтът за пазарна икономика казва, че публичните разходи в България са в пъти по-малко ефективни от публичните разходи в Европа, каза депутатът от ДПС Йордан Цонев.

От „Воля“ определиха бюджета като догонващ. Той е поредният догонващ бюджет, който на нас ни се иска да е изпреварващ. Хората години наред са ограбвани и сега чрез този бюджет се опитваме да компенсираме този грабеж. Иска ми се в този бюджет да видя тези 300 лв. пенсия, благодарение на които „Обединени патриоти” са в Народното събрание, коментира зам.-председателят на групата на „Воля“ в парламента Кръстина Таскова.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад