РЕКЛАМАРежисьор: Оливър Хиршбигел

В ролите: Фредерике Бехт, Том Шилинг, София Хелин, Бен Бекер, Йорг Шютауф, Ханес Вегенер, Стивън Бранд, Йорг Шютауф и др.

Различни и... еднакви. Роднини, съседи и шпиони от две системи на една земя, разделена от Берлинската стена


Сценарият е по идея и синопсис на Пола Мили - eдна от водещите британски сценаристи, многократно оценявана с награди и номинации от БАФТА и други академии за филми и минисерии - "Политическа съпруга", "Девствената кралица" "От втори поглед", "Водеща амбиция", "Нощен патрул", "Краят на играта", "Детето", "Зоната". Писането е професия, а опитът й е личен и разнопосочен. Родена в Бъкингамшиър, 15-годишна напуска училище, пътува, пише и учи в движение. Обикаля страните от Централна Америка, САЩ и стига до Африка, откъдето тръгва и сценарият й за мултинаградения "Мечта за Африка".

През 2015 започва снимките на "Под едно небе" с германския режисьор Оливър Хиршбигел - роден в Хамбург, също беглец от училище, с богата биография - готвач на кораб, художник, фотограф, автор на пърформанси и инсталации, преди да избере екрана. Началото е телевизионно с епизодите на любимия на милиони - "Комисар Рекс". Оттогава са минали две десетилетия на три континента - Европа, САЩ, Русия, Австралия - с режисьорски труд за "Даяна", "Пет минути от рая", "Експериментът", "Инвазия", "Бункер", "Милиарди", "4 квартала". Между аплодисментите и наградите избухва и скандал. Причината е "Бункерът" /2004/, който разказва за последните 12 дни от живота на Адолф Хитлер през погледа на неговата секретарка. Някои сцени предизвикват фурор в мрежите и остра полемика в Германия относно образа на нацистките лидери.

По-късно режисьорът обяснява в нюйоркско списание, че това е пародия, идеята била и демоните да бъдат представени смешно: "да свалиш тези ужасни хора от трона, който ги издига до дявола и да ги погледнеш като реални същества. И не е нечестно да вземеш нещо от историята, за да го използваш в посоката, която би ти послужила". Ясно е, че клаустрофобичният експериментатор във визията Хиршбигел обича изненадите.

Сценаристката Мили е феминистка, Хиршбигел е провокатор. И двамата са срещу хомофобията и в екип за "Под едно небе" - филм за "обикновените хора в необикновени времена", както го представят, но не е толкова шаблонно колкото звучи.

Историята е от двете страни на Берлин в капан за агенти и "субекти" между Източна и Западна Германия - 25 години преди да падне Стената , когато всички се наблюдават взаимно, отвътре и отвън. Историята е стара като света. Затова в играта има и шекспирово звучене от ХХ век, когато "Ромео" е роля на обучен сътрудник в тайните служби с мисия, а Жулиета е всяка следваща жертва, от която могат да се събират данни. Методът в шпионските среди е известен като "Сладък капан".

Източна Германия, 1973. Ларс Вебер е млад, амбициозен и непроницаем. Предстои му да докаже лоялност към родината. 25-годишен, той е наясно, че един ход напред в ГДР може "да скъса струните". Затова е изпратен в Западен Берлин като източногермански "Ромео"-агент. Задачата му е да прелъстява жени на "чувствителни" позиции като Лорън Фабер - високопоставен служител на Британското разузнаване - тя няма съпруг, живее сама със своенравен син.

Младата й колежка Сабинe Кутер бързо е привлечена от Ларс, но никой няма представа за тайната игра между тях. Около този несигурен триъгълник се включват още герои - мишени по съдба и агенти по служба от ЩАЗИ, ЦРУ и МИ-5.

Учителят-гей Аксел не издържа на репресията в Източен Берлин и се впуска в налудничав опит за бягство, копаейки тунел под Стената. Братовчедката на Ларс - Клара, живее в сянката на сестра си, но е отлична плувкиня и мечтае да влезе в Олимпийския отбор на ГДР.

Затова има нужда от подкрепа и стимуланти, които обаче оставят... следи. Образите се множат, всеки нов случай води до друг, подозренията се трупат, грешките също, а щастието е толкова близо за всички.

Докато Желязната завеса изглежда непробиваема, германците и от двете страни търсят едно и също - сигурност, човечност и свобода. Живеят в различни условия, стандарти и системи, но реално са нормални хора с чувства, грижи и радости - на една земя, "Под едно небе"


Границата още стои, само изборът е свободен: "Гръб срещу гръб" или "Рамо до рамо"

*Златна Романова

Под едно небе@ Beta Film

6 епизод • Под едно небе

Тобиас съобщава в полицията, че се прокарва канал за бягство към Западна Германия. Надеждите на Аксел и приятелите му са попарени. Оскар успява да монтира „бръмбари“ в дома на Катър. Гита и Конрад са на диаметрално противоположни мнения за бъдещето на дъщеря си Клара. От разговор на Конрад и Грегор става ясно, че близнаците са били разделени, като момичето е останало с майка си, а Оскар с баща си в ГДР.

Вижте повече

5 епизод • Под едно небе

Оскар успява да проникне в дома на Сабине. Тобиас е арестуван, опитват се да изкопчат сведения за баща му, като го заплашват, че ще арестуват майка му. Ралф обучава Оскар как най-бързо да монтира подслушвателни устройства в кабинета на Катър. Сабине разказва на Оскар историята за несбъднатия си годеж. Конрад е потресен от случващото се с организма на дъщеря му, която е натъпкана с допинг, за да може да участва в Световното първенство по плуване.

Вижте повече

4 епизод • Под едно небе

Ларс проучва интересите на Сабине и постепенно затяга обръча около нея. Аксел се опитва да се включи в прокопаването на тунел към Запада. Емил страда от чувство за вина към майка си, срещата с баща му не му помага. Гита се примирява с промените в тялото на дъщеря си, която приема допинг.

Вижте повече

3 епизод • Под едно небе

Емил, синът на Лорън, разбира, че майка му се среща с някого и се държи грубо с нея. След сексуален акт с Ларс Лорън получава инсулт. Първоначално от Щази издават заповед, Ларс да се оттегли, но по-късно му възлагат да се сближи с по-младата колежка на Лорън – Сабине, чийто баща заема възлов пост в британския сектор.

Вижте повече

Вижте всички епизоди

БНТ новини Още новини
Лаура Кьовеши е първият главен прокурор на Европейския съюз(обзор)

21:00

Лаура Кьовеши е първият главен прокурор на Европейския съюз(обзор)

Лаура Кьовеши е първият главен прокурор на Европейския съюз(обзор)
Майк Пенс: Турция ще прекрати огъня в Сирия за 120 часа

20:48

Майк Пенс: Турция ще прекрати огъня в Сирия за 120 часа

Майк Пенс: Турция ще прекрати огъня в Сирия за 120 часа
Вдигат пенсионната възраст в Швеция

20:41

Вдигат пенсионната възраст в Швеция

Вдигат пенсионната възраст в Швеция

Филми в програмата днес
Какво правихме през ваканцията 00:00:21

БНТ 1 | 17.10.2019 21:00

Какво правихме през ваканцията

Какво правихме през ваканцията
Брат за брата 2 00:00:33

БНТ 2 | 17.10.2019 22:00

Брат за брата 2

Брат за брата 2
Въпрос на чест

БНТ 3 | 17.10.2019 22:00

Въпрос на чест

Въпрос на чест

РЕКЛАМА