2010: Моби Дик

Белият кит не се лови, а се спасяваПриключенски трилър

Държава: САЩ
Година: 2010
Времетраене: 84 минути
За продукцията

По роман на Херман Мелвил

Режисьор Трей Стоукс

В ролите: Бари Босдтуик, Рене О`Конър, Адам Граймс и др.

Противоречиво оценяван през живота му /до 1891/, писателският талант на Херман Мелвил е припознат като "Американски ренесанс" през 20-те години на ХХ век в САЩ и влиза в аналите на класиката там, но не и в Европа. Морските и търговски познания на автора се оценяват като "реалистични" в най-дългия му роман "Моби Дик", където половин век след написването му критиците откриват "Шекспирово и Библейско вдъхновение". Началото е прочуто с цитата "Наричайте ме Исмаил". Херман Мелвил посвещава произведението си на друг писател - Натаниел Хоторн, на чийто талант и творчество се възхищава.

В романа Исмаил е в екипажа и разказва за капитан Ахав, обсебен от идеята да залови митичния Бял кит - враг на всички китоловни кораби. Самият Ахав вече е загубил един кораб и половин крак. Амбицията го води и заслепява за нуждите на другите, но при смъртна опасност спасението идва точно от тези, които най-много са имали нужда от помощ и земният кръг се...затваря. *zr

Във филма: "Капитан на подводница е обсебен от идеята да унищожи гигантския мистериозен кит Моби Дик, който го е осакатил. Следва епична битка и преследване, в което участва целият екипаж, изложен от своя капитан на поредица опасни ситуации".

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад