20 години от старта на сателитния канал на БНТ

На 2 май 1999 г. Българската национална телевизия започва излъчването на програма за зрителите в чужбина. Днес БНТ 4 е част от телевизионното семейство на обществената медия и обединява най-добрите авторски продукции, филми, документалистика, актуални и образователни предавания. 24-часовата програма на сателитния канал на БНТ се разпространява на територията на цяла Европа, Близкия Изток, Северна Африка, части от Азия и отвъд Атлантика, както и от всички кабелни оператори в България.

20 години от старта на сателитния канал на БНТ

Първите излъчвания са под марката „ТВ България“. От 2005 г. сателитния канал произвежда собствена продукция, като стремежът на екипа е да представя най-пълна картина на живота в България. От 2008 г. програмата е преименувана на „БНТ САТ“ и става денонощна. Под мотото „Винаги у дома“ сигналът на обществената телевизия достига САЩ, Канада и цяла Южна Америка.

От 10 септември 2018 г., с цялостната промяна на визуалната концепция на телевизионните канали на обществената телевизия, програмата за чужбина се излъчва под знака БНТ 4.

Зрители от различни държави са част от аудиторията на информационните емисии „По света и у нас“, Сутрешния блок и популярните публицистични предавания „Панорама“, „Референдум“, „История.БГ“. Сателитният канал излъчва продукциите за култура, реализирани от екипите на БНТ в цялата страна: „Култура.БГ“, „60 минути за култура“, „Репетиция“ и „Рецепта за култура“. По цял свят българите могат да гледат „Вяра и общество“, документалната поредица „Домът на вярата“, предаването „Иде нашенската музика“, както и различни познавателни и развлекателни продукции на БНТ. Значими събития от политическия, обществения и културния живот на страната се предават пряко и в ефира на БНТ4. Програмата на телевизионния канал включва широк спектър концертни записи и любими български филмови заглавия.

Кампании Виж повече