Най-доброто от седмицата 17 – 23 септември

Избрахме за вас:

16:37, 23.09.2018
Най-доброто от седмицата 17 – 23 септември

Уличните продавачи в Куба


Куба е обзета от музика и добро настроение. Една стара традиция постепенно се завръща там. Уличните продавачи в Хавана измислят хумористични рими и ги обличат с весели мелодии, като не забравят да изтъкнат и това, което продават. Известната песен "Ел Манисеро", което означава продавач на фъстъци, написана през 1920 г., е вдъхновена именно от тази стара практика.



Пари за благотворителност вместо цвете


Основно училище “Никола Обретенов” в Русе първо откликна на инициативата вместо цветя на първия учебен ден да се съберат средства за изграждането на басейн за деца с увреждания. В благородната кауза ще се включват 4 русенски училища, отделни класове от други учебни заведения и повече от 15 детски градини.




"Спортисимо" - уникалното шоу в българския телевизионен ефир


На 17 септември от 17:30 часа в ефира на БНТ1 стартира ново развлекателно предаване за любителите на спорта - "Спортисимо". Водещата Славена Вътова разказа повече за това, което ще видят зрителите, в студиото на Сутрешния блок.


Проблемите в туризма: Защо квалифицираните българи търсят работа в чужбина


Какви са част от причините, поради които младите хора от България решават да напуснат страната и да потърсят своята реализация в чужбина - отговора търсим в следващия репортаж. В него ще видите и историята на младо момиче, което от години работи в чужбина, но избира да се завърне в страната ни.


Сутрешна закуска от "Храна за душата"


Ако още не сте закусили, сега е времето за това. Ще ви приемем в уютната домашна кухня на сутрешния блок, каквато е и идеята на предаването "Храна за душата", което можете да гледате от понеделник до четвъртък от 17:00 часа по БНТ 1. Тази сутрин в студиото на сутрешния блок гостуват водещите на "Храна за душата" Елена Петрелийска и шеф Николай Петров, които ще направят пред вас една много здравословна и питателна закуска.


120 години от рождението Христо Смирненски


На 17 септември се навършиха 120 години от рождението на Христо Смирненски. За пътя от Кукуш до София и за раждането на един от обичаните български поети на 20 век разказва репортерът Валерия Цветанова.



Кучешки басейн в Германия

Кучета от германската провинция Хесен намериха прохлада в басейн, който обичайно се използва от хората. С приключването на летния сезон и на пухкавите животни се отдаде възможността да се порадват на водата. Вижте колко са щастливи.






Бетонирани дървета по ул. "Граф Игнатиев"

Правим проверка в Столична община по повод тревожни съобщения в мрежата за залети с бетон корени на дървета по време на ремонта по ул. "Граф Игнатиев". Репортерът ни Тереза Ставрева ни среща с Димитър Данчев – директор Дирекция “Зелени системи”, СО и арх. Радомира Методиева – проектант.




Въвеждат електронни винетки

Електронните винетки ще се купуват от 500 терминала в страната, чрез мобилно приложение и на сайта на Пътната агенция. Първите официални проби на терминалите бяха направени пред журналисти вчера, а системата влиза в сила от началото на следващата година. С въвеждането й по пътищата ще започнат да се движат и специални мобилни екипи, които ще следят дали шофьорите са си купили винетка. Как ще става това ще разберем от Паулина Найденова.




"Пътуваща галерия с изкуство от Испания"

От 20-ти до края месец септември Институт Сервантес, София е домакин на „Пътуваща галерия с изкуство от Испания“. Третият етап от проекта на Фондация "Културадас" представя изкуство на Жоан Миро, Жоан Броса и Хавиер Марискал, както и съвсем млади съвременни артисти от Испания. Репортерът Весела Кръстева беше в Институт Сервантес заедно с автора на проекта Меглена Мишева. Вижте повече във видеото!





Безсмъртната музика на Вивалди с метъл китари и вокал

VIVALDI METAL PROJECT ще направят премиера на своето електрическо шоу в Античния театър в Пловдив на 23 септември – в третия ден на световния музикален форум ‘SOUNDS OF THE AGES 2018’.




Музей на илюзиите в Ню Йорк

Музей на илюзиите отвори врати в Ню Йорк. Странни огледала, геометрични форми и заиграване с цветове и светлина. Всяка оптическа илюзия предизвиква ума и сетивата. Първият музей на илюзиите отваря врати в Загреб през 2015 година. Той обаче е толкова популярен, че започва мултиплицирането му и в други страни. Обектът в Ню Йорк е 11-ия поред.




Строежът на най-опасния и най-сложен участък от АМ "Струма"

В края на 2019-та трябва да започне строителството на АМ "Струма" в участъка на Кресненско дефиле. Това е един от най-опасните пътища в страната където често стават пътни инциденти. Това ще бъде и най- сложният участък от строителството на магистралата.




Безопасността на асансьорите в страната

В сутрешния блок на БНТ разговаряхме за безопасността на асансьорите. Повод са поредните инциденти, които станаха с товарния асансьор в Бургас, а преди това и със смъртта на 10-годишното момче в Кюстендил. Какво се прави? Какви са мерките, които се взимат за обезопасяването? Гост в предаването беше Илия Златанов, главен секретар на Асоциация на производителите и вносителите на асансьори.



За любовта към България - говори най-младият израелски депутат

Орен Хазан е най-младият депутат в израелския парламент, член на управляващата партия "Ликуд" и известен с темпераментния си характер и остри изказвания по редица теми. Защо нарича себе си "голям приятел на България", какви са отношенията между Израел, Съединените щати и Русия и има ли край на конфликта с Палестина? С него се срещна Джанан Дурал.



Храната като антистрес терапия

Откакто свят светува съществува спорът коя от двете половини на на човечеството е по-съвършена - мъжката или женската. Ясно е какво отличава мъжете от жените, но това, което ни придава завършеност, са малките недоловими с просто око разлики. Една такава е реакцията и податливостта на стрес при двата пола.




"3/4" - игрален дебют на Илиян Метев

Филмът "3/4" тръгва по кината от 28 септември. Лентата, която взе "Златен леопард" на фестивала в Локарно и беше избран за най-добър филм на София Филм Фест, предстои да се срещне с широката публика в България. "3/4" разказва за последното лято на едно семейство. За филма разговаряхме в студиото на "Култура.БГ" с неговия режисьор Илиян Метев, Благой Иванов - автор и редактор в Operation Kino, и Димитър Дринов - главен редактор и основател на Operation Kino.




Милена Славова търси млади български рокзвезди

Рокаджийката Милена Славова търси млади български звезди. За осма поредна година тя подготвя фестивал с конкурсен характер. Това е фестивал за авторска музика на млади автори.






Чар от екрана на БНТ - Славена Вътова

Прекрасната Славена Вътова вече е едно от лицата на БНТ. С нея разговаряхме за нейното ново предаване "Спортисимо".

"Спортисимо" цели е да привлече вниманието на всички хора, които не само професионално се занимават със спорт, а и на всички фенове. В този формат чрез различни игри се припомня много важна информация за големите български успехи в спорта. Първите епизоди са с участието на популярни личности, които да покажат каква е играта.


Фестивал на домата в Будапеща

Будапеща - наричат я "Перлата на Дунава". Град на кръстопът, в който се пресичат векове и традиции. А в самото сърце на унгарската столица, сред градската суматоха и шум откриваме неочакван оазис с още по-неочаквани обитатели.

Ботаническата градина в Будапеща впечатлява не само със своите 250 години и с изключителното си великолепие, но и с това, че е една от най-ефективните ботанически градини в Европа. Каква е връзката между това екзотично великолепие и българският домат? Вижте!


Християнството и свободата на съвестта и словото


В понеделник пред Съдебната палата имаше протест в подкрепа на нашите колеги журналисти, които неясно защо бяха арестувани от полицията край Радомир. Единственият духовник, който беше на протеста беше йеромонах Рафаил.

Драгомир Драганов представя "Мокър от дъжд не се бои"

„Мокър от дъжд не се бои“ е името на последния спектакъл под купола на Софийския държавен цирк, копродукция на Главна дирекция „Български цирковеׅ“ и Главна редакция „Хумор, сатира и забава“ на Българско национално радио. Документалната лента ще бъде излъчена в ефира на БНТ1 ден преди датата, белязала завинаги историята на българското цирково изкуство – на 24 септември от 18:00 ч.



Нели Рангелова: 40 години на сцената

Едно от златните имена на българската музика Нели Рангелова отбелязва 40 години на сцена. "Бързо минава времето, но всичко това, което е било назад съвсем от самото начало на кариерата ми, сякаш не ми се е случвало. Такова усещане имам, защото виждам един съвсем друг човек на снимките и на записите, които съм гледала", каза певицата.




Социалният цирк


Гост на Мира беше един идеалист, който си е поставил една съвсем нелека задача - да възроди надеждата и човещината там, където животът сякаш е изгубил своя смисъл. Заедно с трупата си той обикаля по родните затвори, социални домове и бежански лагери, за да развлича хората със своя социален цирк. това е проект, който никак не е нов в световен мащаб, но навлиза у нас едва тази година.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад