Колко ще струват тази година дървата за огрев?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Хората, които се отопляват с дърва през зимата в Благоевградско обикалят вече над месец, за да се снабдят с горивото на по-ниска цена. Стефан Королеов разказа, че над 15 години отоплява жилище от 107 кв на дърва, като купува около 10 кубика. Предпочита да даде повече пари, но горивото да му бъде нарязано и доставено направо у дома.

Стефан Королеов: Аз съм преценил отивам, мери се 1 куб. метровки, режат ги на парчета по 30 см, 20 см, които са по-обемисти ги разцепват. Имат си техника, с която едновременно реже и като клин и ги разпукват и така. 1 куб. при това положение доставено в къщи, без аз да ходя в гората, без да се занимавам да ги добивам, доставено вкъщи 105 лв.

От най-голямото предприятие за продажба на твърдо гориво в Югозападна България, обясниха, че дърва няма в нито един склад в региона .

Иван Ризов: Проблем е с дървата и всяка година става все по-голям, при положение, че цената им вече скочи неимоверно много. Има сериозен износ за Гърция, Италия, Македония се изнасят. Явно цената, която те им дават е много по-добра за вътрешния пазар.

Много от жителите на Благоевградска област смениха отоплението си на пелети, въпреки по-високата им цена тази година.

Методи Цонев – кмет на с. Покровник: В последно време голяма част от хората се ориентираха към пелетите, като по-чисто, по-удобно, защото всичко е с компютър, те не са във вкъщи, децата основно, когато са вкъщи, просто от разстояние да се включва, изключва и да се отопляват жилищата.

Търговците на твърдо гориво прогнозират , че с наближаването на студените дни цената на дървата и пелетитеще продължи да се повишава.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад