С филма "Възвишение" приключи седмият сезон на "Пътуващо лятно кино с БНТ1"

Повече от 10 000 зрители проследиха прожекциите от тазгодишното национално турне на кампанията

14:36, 11.09.2018
С филма Възвишение приключи седмият сезон на Пътуващо лятно кино с БНТ1

Последната прожекция от седмия сезон на кампанията за възстановяване на летните кина в България – „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ се състоя снощи, 8 септември, на Лятната естрада в Борисовата градина в София. Близо 650 кинолюбители гледаха на открито филма „Възвишение“ на режисьора Виктор Божинов, създаден по едноименния роман на писателя Милен Русков. Финалната прожекция на инициативата беше първото безплатно публично представяне на най-гледаната българска продукция през последното десетилетие, на която Българската национална телевизия е копродуцент.

На официалното закриване на кампанията на БНТ присъства актьорът и музикант Владимир Михайлов, който се превъплъщава в ролята на Симо Влаха във филма „Възвишение“. Тази година той бе част и от формацията „Екуинокс“, с която България се представи на Евровизия 2018 в Португалия. Пред камерите на обществената медия застанаха един от главните герои – актьорът Александър Алексиев, изиграл ролята на Гичо, и Нина Алтъпамаркова, чието дело е монтажът на продукцията. Прожекцията започна със специален поздрав за зрителите на Лятното кино на БНТ от режисьора Виктор Божинов и оператора Антон Бакарски, които в момента работят по следващ проект в чужбина.

„Благодарим ви, че избрахте да прекарате събота вечер с инициативата „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ и с филма „Възвишение“. Благодаря на Българската национална телевизия за тази кампания, в която виждам много смисъл. Тайно се надявам, че въпросите, които тази вечер нашият филм ще зададе, ще отекнат у вас по-дълго“, каза във видео посланието си режисьорът Виктор Божинов.

„Възвишение“ е може би един от най-българските филми, който БНТ е копродуцирал през изминалата година и той беше съвсем естествен избор за финала на „Пътуващо лятно кино с БНТ1“, сподели продуцентът на кампанията Йоана Левиева-Сойър.

Лентата проследява събитията от 1872 г., когато Димитър Общи (в ролята Филип Аврамов) и неговата чета осъществяват Арабаконашкия обир. В продукцията участват още: Стоян Дойчев, Христо Петков, Кирил Ефремов, Благовест Благоев, Станислав Ганчев, Румен Гавазанов, Антонио Димитриевски, Ивайло Димитров, Велчо Шунтов и други. Продуцент на „Възвишение“ е Иван Дойков, сценаристи са Нели Димитрова, Виктор Божинов и Милен Русков, който е и автор на диалозите.

Тази година в програмата на инициативата „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ бяха включени общо 24 населени места в страната. Специално за зрителите на обществената медия атмосферата от гостуванията на Лятното кино на БНТ отразяваха журналистите Анна Ангелова, Елица Кънчева, Драгомир Драганов и Ваня Богданова.

Седмият сезон на кампанията включваше в програмата си 25 прожекции, придружени от „Пътуващата детска библиотека“ - специален модул на инициативата за размяна и подарък на детско-юношеска литература.

Ежегодно „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ представя новите заглавия от съвременното българско кино и в най-малките населени места в България, като тази година бяха показани 7 нови пълнометражни български филма, 6 български късометражни продукции на студио „No Blink“ и 5 късометражни филма на известни европейски режисьори, включени в общоевропейската кампания на Европейския съюз „EU&Me“.

С най-новия филм на режисьора Стефан Командарев – „Посоки“ – на 19 юли бе даден старт на инициативата тази година в София. „Посоки“ гледаха още кинолюбителите в Карлово, Дряново, Варна и Бяла.

Филмът омнибус „8 минути и 19 секунди“ по разкази на писателя Георги Господинов беше представен в градовете Стара Загора и Русе.

Черно-бялата историческа лента „Врагове“ на режисьора Светослав Овчаров срещна почитателите на седмото изкуство в градовете Копривщица, Раковски, Ямбол, Котел и село Орешак (Троянско).

Дебютният филм в пълнометражното игралното кино на режисьорката Светла Цоцоркова – „Жажда“ - гледаха жителите и гостите на Самоков и Царево.

Филмите „Слава“ и „Урок“ от замислената трилогия на режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов бяха прожектирани пред широка публика в градовете Пирдоп, Девня, Априлци и Исперих, село Лозенец (Бургаско) и къмпинг „Градина“ край Созопол.

Класиката - комедията в две части „Резерват за розови пеликани“ и „Легенда за белия глиган“ на режисьора Ивайло Джамбазов – си припомниха зрителите в Панагюрище, Пловдив, Стражица и Бургас.

Емоционално за екипа на „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ беше завръщането в Карлово в първото възстановено лятно кино в историята на кампанията. През годините инициативата на обществената телевизия получи подкрепата на общините и провокира реални резултати – освен в Карлово, кинотеатрите в Елена, Бяла, Генерал Тошево, Кърджали, Велико Търново, Силистра, Криводол, Поморие, Перник, Ямбол, Плевен, Варна, Шумен, Българово и в селата Черни Осъм (Троянско) и Орешак (Троянско) също са възстановени.

Тази година повече от 10 000 зрители проследиха прожекциите от националното турне на инициативата на БНТ, с които общият им брой за изминалите седем години надхвърля 110 000. От началото на проекта през 2012 г. „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ реализира общо 193 безплатни прожекции на 70 български заглавия от игралното, документалното, късометражното и анимационно кино.

За приноса и подкрепата, която оказва на българското изкуство, кампанията на БНТ е отличена с престижните награди Eventex Awards България и Eventex Awards International, както и с наградата „Златно сърце“.

Проектът се осъществява с подкрепата на: ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА, ВОЛТАРЕН, СТОЛИЧНА ОБЩИНА, Издателска къща „ХЕЛИКОН“, NO BLINK, EU&ME

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад