Европейско кино по БНТ

БНТ има нова рубрика за кино. Всяка неделя БНТ1 показва един европейски филм, избран от зрителите на националната телевизия. Форматът включва над 20 заглавия. Участвайте в ежеседмична анкета, за да изразите своите предпочитания. Филмът, събрал най-много гласове до края на седмицата, ще бъде излъчван в неделя от 21:15 часа. На вашето внимание е списъкът на предлаганите кинотворби.

19:14, 30.07.2018
Европейско кино по БНТ

Драма, Испания-Франция / 2016

Режисьор: Хю Хъдсън

В ролите: Антонио Бандерас, Тристан Ульоа, Клеман Сибони, Пиер Нини, Голшифте Фарахани, Рупърт Еверет

Филмът проследява първото по рода си откритие на уникални артефакти от епохата на каменната ера - скалните рисунки в пещерата Алтамира в Кантабрия, Испания, както и последвалата полемиката от края на 19-ти между водещи религиозни и научни дейци.


Драма, Полша, 2013 г

Сценарист: Януш Гловацки. Режисьор: Анджей Вайда. Оператор: Павел Еделман. Музика: Дамиян Слонина. В ролите: Лех Валенса, Роберт
Венцкевич, Агнешка Гроховска, Ориана Фалачи
Лех Валенса е обикновен електротехник в корабостроителницата. Но тъй като не понася несправедливостта и не се бои да говори, се оказва в центъра на всички стачки и арести при социалистическия режим. Въпреки постоянната липса на пари за отглеждането на шестте му деца, той не се огъва. Действията му донасят Нобелова награда за мир.

Награди:

Награда от Фестивала във Венеция за Мария Розария Омаджо, награда от Фестивала в Палм Спрингс и този в Чикаго за Анджей Вайда и Робърт Венцкевич.



Франция, Китай / 2014

Режисьор и сценарист: Жан-Жак Ано

В ролите: Шаофън Фън, Шон Ду, Ангням Ранчаа

1967 г. - годините на т.нар. „културна революция” в Китай. Студент от Пекин е изпратен в областта Вътрешна Монголия да обучава номадските племена. Но всъщност той е този, който ще трябва да научи много за оцеляването сред красивата и дива природа на региона, за общността, за свободата и отговорностите, както и за най-опасното създание в степите – вълкът. Очарован от почти мистичната връзка между вълка и пастирите, главният герой се опитва да опитоми едно вълче, но отношенията им са заплашени от правителствени служители, които са решили да унищожат всички вълци в региона.

Драма, Великобритания / 2004 г.

Сценарист и режисьор: Чарлс Данс

В ролите: Джуди Денч, Маги Смит, Наташа Макелоун, Дейвид Уорнър, Даниел Брюл и др.

Филмът е заснет по разказа на Уилям Дж. Лок.

През 1936г. в Корнуол времето сякаш е спряло за възрастните сестри Джанет и Урсула Уидингтън. Един ден те случайно
откриват корабокрушенец на плажа под къщата си. С помощта на местния лекар му помагат да се възстанови, а докато
младежът оздравява, сестрите откриват, че той има музикален талант. Андреа оказва смущаващо въздействие върху
тях... Животът на Урсула никога вече няма да бъде същият...

Завладяваща и трогателна романтична история за несбъднати мечти и несподелена любов, както и за непреходната сила на любовта.



Комедия , Франция / 2012

Режисьор: Кристиан Венсан

В ролите: Катрин Фро, Иполит Жирардо, Жан Д’Ормесон

Провинциалната майстор готвачка Ортанс Лабори е изумена, когато президентът на републиката я избира за своя лична готвачка. Посрещната с неприязън от останалия кухненски персонал, Ортанс бързо съумява да се наложи благодарение на несломимия си дух. Автентичните й рецепти спечелват сърцето на президента, но коридорите на властта са изпълнени и с множество клопки.

Награди:

Номинация за „Сезар“, 2013 за главна женска роля на Катрин Фро


Драма, Италия-Франция /2016

Режисьор: Роберто Андо

В ролите: Тони Сервило, Кони Нилсен, Даниел Отьой, Пиерфранческо Фавино, Мари-Жозе Кроз

Среща на Г-8 се провежда в луксозен хотел на брега на красиво езеро. Лидерите на света са на път да приемат важни решения, които ще окажат влияние върху световната икономика. Един от гостите е мистериозен италианския монах, който излиза от дълъг период на медитация и който оказва неочаквано въздействие върху поведението на лидерите.

Трилър, Франция-САЩ / 2013

Режисьор: Гийом Кане

В ролите: Клайв Оуен, Марион Котийар, Лили Тейлър, Джеймс Каан, Ноа Емерих

Действието се развива през 70-те години в Бруклин и проследява историята за млад мъж, принуден да помоли по-големия си брат и бивш затворник да се потопи отново в подземния свят на Ню Йорк Сити, за да помогне на семейството. Но скоро и двамата братя се оказват в центъра на опасна въртележка от събития, пряко свързани с организираната престъпност в Ню Йорк.


Комедия, Франция / 2015

Режсьор: Жюли Делпи

В ролите: Дани Буун, Жюли Делпи, Венсан Лакост, Карин Виар, Карл Лагерфелд

По време на ваканцията си в Южна Франция неспокойната парижанка Виолет и най-добрата й приятелка Ариан са обсебени от копнеж за любов и секс, докато не спират да се присмиват по темата. Когато Виолет среща непохватния провинциалист Жан-Рене, първоначално тя страни от него, но на естествения му чар се устоява трудно и двамата решават да заживеят заедно. След като Жан-Рене се мести в Париж заради Виолет, нещата се усложняват. 20-годишният син на Виолет – Лоло е свикнал да е единственият мъж в живота на майка си и предприема ефикасна кампания срещу Жан-Рене с поредица от нескончаеми предизвикателни номера.

Любовта е странно нещо...


Биографична драма, Италия-Белгия / 2013

Режисьор: Стийн Конинкс

В ролите: Луиджи Ло Кашо, Донатела Финокиаро, Матео Симони

Биографичен филм, проследяващ епизоди от живота на популярния през 50-те и 60-те години на миналия век италианския естраден певец Роко Граната, автор и изпълнител на популярната песен „Марина”. В края на 40-те години семейството му се премества да живее в Белгия, където тежкият живот на емигрант не е в състояние да сломи творческия духа на младежа.


Драма, Румъния / 2016

Режисьор: Кристиан Мунджиу

В ролите: Адриан Титиени, Мария- Виктория Драгус

Филм за компромисите и последиците от ролята и поведението на родителя във взаимоотношенията баща - дъщеря…

Награди:

Награда за режисура – Кан, 2016


Комедия,Франция-Белгия-Германия/ 2016

Режисьор: Стефан Робелен В ролите: Пиер Ришар, Янис Леспер, Фани Валет

Пиер, 75-годишен вдовец, живее доста усамотено. Купувайки му компютър, дъщеря му се надява, че така ще стимулира любопитството му и може би - кой знае? - той ще срещне нови и интересни хора. С помощта на Алекс, млад компютърен специалист, Пиер започва да сърфира като скоро се натъква на любопитен интернет сайт за запознанства.

Драма, Франция / 2016

Режисьор: Еманюел Берко

В ролите: Сидсе Бабет Кнудсен, Беноа Мажимел

Ирене е лекарка, която живее в Бретан и която се осмелява да се изправи срещу френското здравеопазване и акулите от фармацевтичната индустрия като помага за разкриването на голям скандал около комерсиализацията на спорно лекарство, чиито странични ефекти са причинили смъртта на стотици хора.

Награди:

Номинации за „Сезар” 2017 – адаптиран сценарий и главна женска роля

Номинация за „Златна раковина” – Сан Себастиан, 2016


Драма , Франция-Турция-Германия / 2015

Режисьор: Дениз Гамзе Ергювен

В ролите: Гюнеш Незихе Шенсой, Елит Ишджан, Туба Сунгуроулу, Доа Зейнеп Доушлу, Илайда Акдоан

В началото на лятото в село в Северна Турция Лале и четирите й сестри се впускат в невинна игра със съучениците си момчета на връщане от училище. Играта им обаче е сметната за неприлична и предизвиква скандал със злощастни последствия. Семейството на момичетата постепенно превръща дома им в затвор като основна част от всекидневието им стават домакинските задължения. Петте сестри не желаят да се примирят с традициите и упорито търсят начини да се освободят от наложените забрани и ограничения.

Награди:

Номинация за „Оскар”, 2016 за чуждоезичен филм


Драматична комедия, Испания / 2016

Режисьор: Мигел Анхел Ламато

В ролите: Едоардо Нориега, Мишел Хенер, Феле Мартинес

Отбивайки се да изпие чаша кафе на барчето в библиотека, Карлос се запознава с Ирене и това е началото на една необичайна връзка със строги правила: без разговори за миналото, без контакти по интернет, без влюбване. Добрите им чувства един към друг внезапно приключват когато Ирене разбира, че Карлос всъщност е съпруг на Мария, новата любовница на Хорхе - приятелят на Ирене, наскоро скъсал с нея.


Драма, Полша / 2016

Режисьор: Анджей Вайда

В ролите: Бохуслав Линда, Александра Юста, Бронислава Замаховска, Кшищоф Пиечински и др.

Началото на 50-те години в сталинистка Полша. Талантливият художник и преподавател в художествената академия Владислав Стжемински се опълчва срещу нормативно налаганите от новия режим постулати на социалистическия реализъм, опитвайки се да съхрани творческата си свобода и артистизъм.


Драма, Италия / 2015

Режисьор: Масимилиано Бруно

В ролите: Паола Кортелези, Алесандро Гасман, Фабрицио Бентиволио

Лучана, неочаквано уволнена от работа, когато работодателят й случайно научава, че е бременна, се изправя пред и без друго усложнените си семейни и финансови проблеми, като решава да се справи по един неочаквано „мъжки” начин...

Награди:

Номинации „Давид от Донатело”, 2016 за най-добра актриса на Паола Кортелези и за най-добра поддържаща мъжка роля на Фабрицио Бентиволио


Драмa, Франция / 2017

Режисьор: Арно Деплешен

В ролите: Матийо Амалрик, Марион Котийар, Шарлот Генсбур, Луи Гарел, Алба Рорвахер, Иполит Жирардо

Историята проследява драмата на кинорежисьор, чийто живот затъва в момент, когато бившата му любовница се връща, а той започва снимките на нов филм.

Награди:

Номинация за „Златна палма” – Кан, 2017

Комедия, Франция / 2016

Режисьор: Томас Лилти

В ролите: Франсоа Клюзе, Мариан Денекор, Кристоф Оден

Филмът проследява ежедневието на Жан-Пиер, лекар, който цял живот живее заради работата си, но с която е на път да се раздели заради внезапно появили се здравословни проблеми.


Драма, Великобритания / 2016

Реж. Дейвид Блеър; В ролите: Тим Рот, Анна Максуел Мартин, Уилям Аткинсън, Келва Барет, Зак Фокс и др.

През 2003г. 20-годишният Том Кийс и петима негови другари са убити при засада в Ирак. Родителите му Редж и Сали узнават, че момчетата са били въоръжени и оборудвани по неподходящ за бойните условия начин. Сали изпада в алкохолна зависимост и депресия, от която така и не се съвзема. Редж, отвратен от премиера Тони Блеър, който изпраща британски момчета да воюват в ненужна и незаконна война, решава да се кандидатира като независим кандидат в изборите през 2005г.



Филмът е по действителни събития.

Франция, 2017

Режисьор: Жак Доайон
В ролите: Венсан Линдон, Изия Ижлен, Северин Канеле и др.

Режисьорът Жак Доайон ни изпраща по биографичните стъпки на гениалния скулптор към славата и върха на изкуството. "Не се опитвам да се харесам, искам да съм верен на себе си," заявява Огюст Роден, докато заплита интриги с двете най-важни жени в живота си – талантливата ученичка Камий Клодел и Роз Бюре, майка на единственото му дете.

Номинация за "Златна палма" - Кан, 2017

Комедия, Франция / 2016

Режисьори: Беноа Делпин, Густав Кервем

В ролите: Жерар Депардийо, Беноа Пулворд, Венсан Лакост

За Брюно земеделското изложение в Париж е събитието на годината, когато обичайно предприема сериозен дегустационен тур из винарските райони на Франция, представени на изложението, обикаляйки и пиейки по щандовете, без да му се налага да излиза от залата. Този път обаче баща му Жан има по-сериозна цел: да спечели награда със своя бик за разплод, носещ името Навуходоносор. На Брюно обаче вече му е писнало да бъде фермер и иска окончателно да зареже семейния бизнес. Жан е на друго мнение и е решен на всяка цена да мотивира сина си да не зарязва семейната фермерска традиция.


Комедия, Франция-Белгия-Люксембург / 2015

Режисьор: Жако Ван Дормел

В ролите: Беноа Пулворд, Катрин Деньов, Йоланда Моро, Франсоа Дамиенс

Бог съществува. Той живее в Брюксел. Тези две изречения задават основния мотив на най-новия филм на Жако ван Дормел. Това не е всичко, разбира се. Бог живее в апартамент без вход или изход и прекарва повече от времето си в огромен офис, където контролира света с помощта на компютър, изглеждащ сякаш все още работи под Windows 98.

Награди:

Номинация за „Златен глобус”, 2016 за най-добър чуждестранен филм


Криминална драма, Белгия / 2017

Режисьор: Михаел Роскам В ролите: Матиас Шьонертс, Адел Екзаркопулос


Когато гангстерът Джино среща мото състезателката Биби, помежду им пламва любов от пръв поглед. Но дали тяхната взаимна отдаденост ще спаси любовта, която сякаш скоро е на път да бъде погубена?

Драма, Италия/ 2017

Режисьор: Серджо Кастелито В ролите: Жасмин Тринка, Стефано Акорси, Хана Шигула

Фортуната се опитва да постигне мечтите си да бъде най-добрата майка, докато води тежка битка с бившия си съпруг. Силата на любовта ще промени живота й и ще й даде нова надежда и нов шанс за щастие.

Награди:

1 награда за най-добра актриса за Жасмин Тринка и 1 номинация за Серджо Кастелито в секция „Особен поглед“ в Кан 2017

Награда „Давид ди Донатело“ за най-добра актриса в главна роля на Жасмин Тринка и 3 номинации – за най-добър актьор в поддържаща роля за Алесандро Борги, за грим и прически

1 номинация за Серджо Кастелито от МФФ Кайро 2017

1 номинация за най-добър филм за Серджо Кастелито от Италианския национален синдикат на филмовите журналисти, както 3 награди за Жасмин Тринка за главна женска роля, за Алесандро Борги за поддържаща мъжка роля и най-добър звук на Алесандро Рола

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад