Кога работодателите нарушават правата на трудещите се?

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В една част от сигналите, които получаваме, има повече информация относно нарушения на синдикални права, свързани с правото на сдружаване, с упражняване на синдикални права, с натиск върху синдикалисти, посочи Чавдар Христов и допълни, че има също много сигнали по отношение на работното време, сумираното изчисляване на работното време и сигналите и оплаквания за забавяне и неизплащане на заплати.



Установяването на нарушения, свързани с трудовото законодателство, зависи от броя проверки, от това къде има най-много обекти на контрол. В търговията, ресторантьорството, хотелиерството има най-много нарушения, посочи Дина Христова. "Там са най-многото обекти на контрол, съответно правим най-много проверки. Идентифицирали сме строителството като един доста рисков сектор. То от години е в полезрението на инспекцията", каза още тя.



Дина Христова: При нас дойдоха случаи, които в един момент бяха извън нашите правомощия, сега с новите промени в законодателството ние отново имаме правомощия. Вече имаме около 25 искания, вкарани в съда, за обявяване на несъстоятелност заради неизплащане на възнагражденията на поне от 1/3 от работниците повече от два месеца. Когато ние констатираме тези условия, имаме право да инициираме откриване на процедура по несъстоятелност като крайната цел е след произнасянето на съда, работниците и служителите да могат да се обърнат към Фонда за гарантирани вземания. Реално за 2017 г. спрямо 2016-та забавените и установени през 2017 година са с около 1 млн. и половина повече от тези през 2016 г. и това основно се генерира от две-три фирми, които нашумяха в началото на годината - в едната имаше мзалко по-високи заплати, в другата - повече работници. Проблемът със заплатите смятаме, че все пак е овладян, благодарение и на засиления контрол, тъй като ние реагираме при всеки сигнал.

Вижте видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад