Европейско кино по БНТ

БНТ има нова рубрика за кино. Всяка неделя БНТ1 показва един европейски филм, избран от зрителите на националната телевизия. Форматът включва над 20 заглавия. Участвайте в ежеседмична анкета, за да изразите своите предпочитания. Филмът, събрал най-много гласове до края на седмицата, ще бъде излъчван в неделя от 21:15 часа. На вашето внимание е списъкът на предлаганите кинотворби.

17:03, 21.05.2018
Европейско кино по БНТ

Драма, Испания-Франция / 2016

Режисьор: Хю Хъдсън

В ролите: Антонио Бандерас, Тристан Ульоа, Клеман Сибони, Пиер Нини, Голшифте Фарахани, Рупърт Еверет

Филмът проследява първото по рода си откритие на уникални артефакти от епохата на каменната ера - скалните рисунки в пещерата Алтамира в Кантабрия, Испания, както и последвалата полемиката от края на 19-ти между водещи религиозни и научни дейци.


Драма, Полша, 2013 г

Сценарист: Януш Гловацки. Режисьор: Анджей Вайда. Оператор: Павел Еделман. Музика: Дамиян Слонина. В ролите: Лех Валенса, Роберт
Венцкевич, Агнешка Гроховска, Ориана Фалачи
Лех Валенса е обикновен електротехник в корабостроителницата. Но тъй като не понася несправедливостта и не се бои да говори, се оказва в центъра на всички стачки и арести при социалистическия режим. Въпреки постоянната липса на пари за отглеждането на шестте му деца, той не се огъва. Действията му донасят Нобелова награда за мир.

Награди:

Награда от Фестивала във Венеция за Мария Розария Омаджо, награда от Фестивала в Палм Спрингс и този в Чикаго за Анджей Вайда и Робърт Венцкевич.



Франция, Китай / 2014

Режисьор и сценарист: Жан-Жак Ано

В ролите: Шаофън Фън, Шон Ду, Ангням Ранчаа

1967 г. - годините на т.нар. „културна революция” в Китай. Студент от Пекин е изпратен в областта Вътрешна Монголия да обучава номадските племена. Но всъщност той е този, който ще трябва да научи много за оцеляването сред красивата и дива природа на региона, за общността, за свободата и отговорностите, както и за най-опасното създание в степите – вълкът. Очарован от почти мистичната връзка между вълка и пастирите, главният герой се опитва да опитоми едно вълче, но отношенията им са заплашени от правителствени служители, които са решили да унищожат всички вълци в региона.

Драма, Великобритания / 2004 г.

Сценарист и режисьор: Чарлс Данс

В ролите: Джуди Денч, Маги Смит, Наташа Макелоун, Дейвид Уорнър, Даниел Брюл и др.

Филмът е заснет по разказа на Уилям Дж. Лок.

През 1936г. в Корнуол времето сякаш е спряло за възрастните сестри Джанет и Урсула Уидингтън. Един ден те случайно
откриват корабокрушенец на плажа под къщата си. С помощта на местния лекар му помагат да се възстанови, а докато
младежът оздравява, сестрите откриват, че той има музикален талант. Андреа оказва смущаващо въздействие върху
тях... Животът на Урсула никога вече няма да бъде същият...

Завладяваща и трогателна романтична история за несбъднати мечти и несподелена любов, както и за непреходната сила на любовта.



Драма, Холандия / 2012

Режисьор: Антоанета Баумър

В ролите: Карис ван Хоутен, Желка ван Хутен, Холи Хънтър

Софи и Дан са сестри близначки, отгледани в семейство от двама бащи. Един ден те получават телефонно обаждане от Америка, че тяхната биологична майка (Холи Хънтър) е в болница със сложна фрактура на крака в очакване да я изпратят в рехабилитационен център.


Комедия, Франция-Белгия /2016

Режисьори: Доминик Абел и Фиона Гордън

В ролите: Еманюел Рива, Пиер Ришар, Доминик Абел, Фиона Гордън и др.

Осемдесетгодишна Марта, бивша канадска танцьорка, живее от години в Париж. Сериозно влошеното ѝ зрение я заплашва с постъпване в дом за възрастни. Марта обаче не се предава. Решава да извика племенницата си, библиотекарката Фиона, която да се грижи за нея. Идването на Фиона обаче се оказва разочарование за Марта, защото при пристигането си в Париж Фиона загубва всичките си документи и пари...

Комедия , Франция / 2012

Режисьор: Кристиан Венсан

В ролите: Катрин Фро, Иполит Жирардо, Жан Д’Ормесон

Провинциалната майстор готвачка Ортанс Лабори е изумена, когато президентът на републиката я избира за своя лична готвачка. Посрещната с неприязън от останалия кухненски персонал, Ортанс бързо съумява да се наложи благодарение на несломимия си дух. Автентичните й рецепти спечелват сърцето на президента, но коридорите на властта са изпълнени и с множество клопки.

Награди:

Номинация за „Сезар“, 2013 за главна женска роля на Катрин Фро


Трилър, Франция-САЩ / 2013

Режисьор: Гийом Кане

В ролите: Клайв Оуен, Марион Котийар, Лили Тейлър, Джеймс Каан, Ноа Емерих

Действието се развива през 70-те години в Бруклин и проследява историята за млад мъж, принуден да помоли по-големия си брат и бивш затворник да се потопи отново в подземния свят на Ню Йорк Сити, за да помогне на семейството. Но скоро и двамата братя се оказват в центъра на опасна въртележка от събития, пряко свързани с организираната престъпност в Ню Йорк.


Комедия, Франция / 2015

Режсьор: Жюли Делпи

В ролите: Дани Буун, Жюли Делпи, Венсан Лакост, Карин Виар, Карл Лагерфелд

По време на ваканцията си в Южна Франция неспокойната парижанка Виолет и най-добрата й приятелка Ариан са обсебени от копнеж за любов и секс, докато не спират да се присмиват по темата. Когато Виолет среща непохватния провинциалист Жан-Рене, първоначално тя страни от него, но на естествения му чар се устоява трудно и двамата решават да заживеят заедно. След като Жан-Рене се мести в Париж заради Виолет, нещата се усложняват. 20-годишният син на Виолет – Лоло е свикнал да е единственият мъж в живота на майка си и предприема ефикасна кампания срещу Жан-Рене с поредица от нескончаеми предизвикателни номера.

Любовта е странно нещо...


Биографична драма, Италия-Белгия / 2013

Режисьор: Стийн Конинкс

В ролите: Луиджи Ло Кашо, Донатела Финокиаро, Матео Симони

Биографичен филм, проследяващ епизоди от живота на популярния през 50-те и 60-те години на миналия век италианския естраден певец Роко Граната, автор и изпълнител на популярната песен „Марина”. В края на 40-те години семейството му се премества да живее в Белгия, където тежкият живот на емигрант не е в състояние да сломи творческия духа на младежа.


Драма, Румъния / 2016

Режисьор: Кристиан Мунджиу

В ролите: Адриан Титиени, Мария- Виктория Драгус

Филм за компромисите и последиците от ролята и поведението на родителя във взаимоотношенията баща - дъщеря…

Награди:

Награда за режисура – Кан, 2016


Драма, Франция / 2016

Режисьор: Еманюел Берко

В ролите: Сидсе Бабет Кнудсен, Беноа Мажимел

Ирене е лекарка, която живее в Бретан и която се осмелява да се изправи срещу френското здравеопазване и акулите от фармацевтичната индустрия като помага за разкриването на голям скандал около комерсиализацията на спорно лекарство, чиито странични ефекти са причинили смъртта на стотици хора.

Награди:

Номинации за „Сезар” 2017 – адаптиран сценарий и главна женска роля

Номинация за „Златна раковина” – Сан Себастиан, 2016


Драма , Франция-Турция-Германия / 2015

Режисьор: Дениз Гамзе Ергювен

В ролите: Гюнеш Незихе Шенсой, Елит Ишджан, Туба Сунгуроулу, Доа Зейнеп Доушлу, Илайда Акдоан

В началото на лятото в село в Северна Турция Лале и четирите й сестри се впускат в невинна игра със съучениците си момчета на връщане от училище. Играта им обаче е сметната за неприлична и предизвиква скандал със злощастни последствия. Семейството на момичетата постепенно превръща дома им в затвор като основна част от всекидневието им стават домакинските задължения. Петте сестри не желаят да се примирят с традициите и упорито търсят начини да се освободят от наложените забрани и ограничения.

Награди:

Номинация за „Оскар”, 2016 за чуждоезичен филм


Драматична комедия, Испания / 2016

Режисьор: Мигел Анхел Ламато

В ролите: Едоардо Нориега, Мишел Хенер, Феле Мартинес

Отбивайки се да изпие чаша кафе на барчето в библиотека, Карлос се запознава с Ирене и това е началото на една необичайна връзка със строги правила: без разговори за миналото, без контакти по интернет, без влюбване. Добрите им чувства един към друг внезапно приключват когато Ирене разбира, че Карлос всъщност е съпруг на Мария, новата любовница на Хорхе - приятелят на Ирене, наскоро скъсал с нея.


Драма, Полша / 2016

Режисьор: Анджей Вайда

В ролите: Бохуслав Линда, Александра Юста, Бронислава Замаховска, Кшищоф Пиечински и др.

Началото на 50-те години в сталинистка Полша. Талантливият художник и преподавател в художествената академия Владислав Стжемински се опълчва срещу нормативно налаганите от новия режим постулати на социалистическия реализъм, опитвайки се да съхрани творческата си свобода и артистизъм.


Драма, Испания / 2015

Режисьор: Фернандо Гонзалес Молина

В ролите: Лаиа Коста, Марио Касас, Адриана Угарте

Килиан е млад мъж, който никога не е напускал планините на Хуеска в Испания. През 1953 г., заедно с баща си и брат си, заминават за екзотичния остров Фернандо По, за да работят в какаовите плантации. Двайсетте години, прекарани от Килиан на острова, са време на пътуване към зрелостта и познанията за света, но и време за справяне с болките и загубите.


Драматична комедия, Испания/2016

Режисьор: Фернандо Труеба В ролите: Пенелопе Крус, Хавиер Камара, Антонио Ресинес

Трети съвместен проект на режисьора Фернандо Труеба и носителката на „Оскар” Пенелопе Круз, който проследява злополучните премеждия на един испански филмов екип, участващ в заснемането на американски филм в Испания през 50-те години на миналия век.

Драма, Италия / 2015

Режисьор: Масимилиано Бруно

В ролите: Паола Кортелези, Алесандро Гасман, Фабрицио Бентиволио

Лучана, неочаквано уволнена от работа, когато работодателят й случайно научава, че е бременна, се изправя пред и без друго усложнените си семейни и финансови проблеми, като решава да се справи по един неочаквано „мъжки” начин...

Награди:

Номинации „Давид от Донатело”, 2016 за най-добра актриса на Паола Кортелези и за най-добра поддържаща мъжка роля на Фабрицио Бентиволио


Комедия, Франция / 2016

Режисьор: Томас Лилти

В ролите: Франсоа Клюзе, Мариан Денекор, Кристоф Оден

Филмът проследява ежедневието на Жан-Пиер, лекар, който цял живот живее заради работата си, но с която е на път да се раздели заради внезапно появили се здравословни проблеми.


Драма, Великобритания / 2016

Реж. Дейвид Блеър; В ролите: Тим Рот, Анна Максуел Мартин, Уилям Аткинсън, Келва Барет, Зак Фокс и др.

През 2003г. 20-годишният Том Кийс и петима негови другари са убити при засада в Ирак. Родителите му Редж и Сали узнават, че момчетата са били въоръжени и оборудвани по неподходящ за бойните условия начин. Сали изпада в алкохолна зависимост и депресия, от която така и не се съвзема. Редж, отвратен от премиера Тони Блеър, който изпраща британски момчета да воюват в ненужна и незаконна война, решава да се кандидатира като независим кандидат в изборите през 2005г.



Филмът е по действителни събития.

Франция, 2017

Режисьор: Жак Доайон
В ролите: Венсан Линдон, Изия Ижлен, Северин Канеле и др.

Режисьорът Жак Доайон ни изпраща по биографичните стъпки на гениалния скулптор към славата и върха на изкуството. "Не се опитвам да се харесам, искам да съм верен на себе си," заявява Огюст Роден, докато заплита интриги с двете най-важни жени в живота си – талантливата ученичка Камий Клодел и Роз Бюре, майка на единственото му дете.

Номинация за "Златна палма" - Кан, 2017

Комедия, Франция / 2016

Режисьори: Беноа Делпин, Густав Кервем

В ролите: Жерар Депардийо, Беноа Пулворд, Венсан Лакост

За Брюно земеделското изложение в Париж е събитието на годината, когато обичайно предприема сериозен дегустационен тур из винарските райони на Франция, представени на изложението, обикаляйки и пиейки по щандовете, без да му се налага да излиза от залата. Този път обаче баща му Жан има по-сериозна цел: да спечели награда със своя бик за разплод, носещ името Навуходоносор. На Брюно обаче вече му е писнало да бъде фермер и иска окончателно да зареже семейния бизнес. Жан е на друго мнение и е решен на всяка цена да мотивира сина си да не зарязва семейната фермерска традиция.


Комедия, Франция-Белгия-Люксембург / 2015

Режисьор: Жако Ван Дормел

В ролите: Беноа Пулворд, Катрин Деньов, Йоланда Моро, Франсоа Дамиенс

Бог съществува. Той живее в Брюксел. Тези две изречения задават основния мотив на най-новия филм на Жако ван Дормел. Това не е всичко, разбира се. Бог живее в апартамент без вход или изход и прекарва повече от времето си в огромен офис, където контролира света с помощта на компютър, изглеждащ сякаш все още работи под Windows 98.

Награди:

Номинация за „Златен глобус”, 2016 за най-добър чуждестранен филм


Драматична комедия, Испания-Аржентина / 2015

Режисьор: Сеск Гай

В ролите: Рикардо Дарин, Хавиер Камара

Хулиан получава неочаквано посещение от приятеля си Томас, който живее в Канада. Двамата, заедно с вярното куче Труман, ще изживеят поредица от емоционални и изненадващи моменти през четири наситени със събития дни.

Награди:

Награда за мъжка роля на Рикардо Дарин и Хавиер Камара – Сан Себастиан, 2015

5 награди “Гоя”, 2015 – вкл. за най-добър испански филм, режисура, оригинален сценарий, главна и второпланова мъжка роля


Драма, Италия/ 2017

Режисьор: Серджо Кастелито В ролите: Жасмин Тринка, Стефано Акорси, Хана Шигула

Фортуната се опитва да постигне мечтите си да бъде най-добрата майка, докато води тежка битка с бившия си съпруг. Силата на любовта ще промени живота й и ще й даде нова надежда и нов шанс за щастие.

Награди:

1 награда за най-добра актриса за Жасмин Тринка и 1 номинация за Серджо Кастелито в секция „Особен поглед“ в Кан 2017

Награда „Давид ди Донатело“ за най-добра актриса в главна роля на Жасмин Тринка и 3 номинации – за най-добър актьор в поддържаща роля за Алесандро Борги, за грим и прически

1 номинация за Серджо Кастелито от МФФ Кайро 2017

1 номинация за най-добър филм за Серджо Кастелито от Италианския национален синдикат на филмовите журналисти, както 3 награди за Жасмин Тринка за главна женска роля, за Алесандро Борги за поддържаща мъжка роля и най-добър звук на Алесандро Рола

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад