1872

"Васил, на баща ми Иван, от Карлово съм". "На 26-27 години съм". "Занятието ми е да облекчавам положението на българите и обикалях, за да им давам упование". "Не ги познавам. Сам бях." Васил ЛевскиДокументален филм

Държава: България
Година: 2014
Времетраене: 50 минути
1872
За продукцията

Сценарий: Делян Русев, Ангел Златков, Анна Чанкова, Мина Христова, Ива Янева.

Режисьори: Йордан Бойчев и Мина Христова.

Музика: Исихия

Студенти снимат документален филм за Левски - нестандартен и откровен. И въпреки че никой няма опит в снимането, нямат средства и познати в киноиндустрията, решават да опитат. Получават подкрепа от ръководството на Историческия факултет – самият декан проф. Пламен Митев е специалист в областта на Българското възраждане. Прочитат десетки книги за живота на Васил Левски и исторически документи.

Сблъскват се с наложени стереотипи на образа на Апостола и тенденциозно тълкуване на личности и събития. Не отстъпват от целта - филмът да излезе от налаганите рамки и да покаже нещата така, както са описани в документите, излезли от личното перо на Левски и неговите съвременници. Избират да представят пътя на Дякона през бурната 1872 година - създаването на Вътрешната революционна организация и нейното развитие, терора, отношенията на Левски с неговите съратници.

За заснемането на филма ентусиастите получават пълната подкрепа на Университетската телевизия "Алма Матер", която се ангажира с проекта.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад