България ще участва в "Евровизия" 2018 с песента "Bones"

Петима талантливи артисти представят песента през май в Лисабон.

08:50, 12.03.2018

Песента, с която България ще участва в 63-о издание на „Евровизия”, е озаглавена „Bones“ и носи послание за истинските ценности в живота и безусловната любов, отвъд ограниченията на материалния свят. В изпълнението й петима артисти вплитат своята енергия, емоция и талант. Жана Бергендорф, Владимир Михайлов, Георги Симеонов-JJ, Джони Манюел и Трей Кембъл застават зад проекта „Equinox“. Артистите, които песенният конкурс обедини в общ музикален проект, се отличават с красиви гласове, специфичен стил и емоционална изразителност. (*Биографиите на петимата изпълнители ще откриете по-долу.)

Уникалната вокална формация ще излезе на сцената на музикалния форум по време на първия полуфинал на 8 май в португалската столица Лисабон. За българската песен ще могат да гласуват зрителите и журитата на 21 държави (Австрия, Азербайджан, Албания, Армения, Беларус, Белгия, Великобритания, Гърция, Естония, Израел, Ирландия, Исландия, Испания, Кипър, Литва, Македония, Португалия, Финландия, Хърватска, Чехия, Швейцария).

„Новата българска песен е силна заявка за „Евровизия” 2018 и целият ни екип вярва в нея. След успехите на България в последните две години, очакванията на зрителите и феновете на „Евровизия” от цял свят са много високи и за нас в БНТ беше важно да изберем проект, който да се забелязва и да бъде различен от всичко, правено досега. Освен, че има универсално послание, „Bones“ дава и много добри възможности за оригинално сценично представяне“ – каза продуцентът на българското участие в „Евровизия“ Йоана Левиева - Сойър.

Музикалният продуцент, с който Българската национална телевизия ще си партнира за българското представяне на „Евровизия” 2018, е Symphonix International. Компанията се свързва с българските успехи на „Евровизия“ през последните две години. Техни композиции са „Beautiful Mess“, в изпълнение на Кристиан Костов, който завоюва второто място на „Евровизия“ през 2017 година и „If love was a crime”, с която Поли Генова се изкачи на четвъртата позиция в песенния конкурс през 2016 година. Symphonix работи в Австрия и България, като преди да започне да продуцира изпълнители и музикални проекти, се занимава с организиране на концерти и други събития. Първият досег на компанията с „Евровизия“ е през 2011 година, когато създава песента на Поли Генова „На инат“. След това Symphonix печели договори в Македония, Сърбия, а тази година и в Австрия.

Проектът „Equinox“ се реализира специално за песенния конкурс тази година, по идея на продуцента и композитор Борислав Миланов. Композицията на „Bones“ е дело на Борислав Миланов, в сътрудничество с Трей Кембъл, Йоаким Першон и Даг Лундберг.

„Първоначално имах различни планове за тази песен, но дълго време не намирах подходящия изпълнител за нея. Всичко се промени на 180 градуса, когато Георги Симеонов – JJ ми се обади, за да ме попита дали имам подходяща песен за „Евровизия“, защото искаше да участва в селекцията на БНТ. Когато той записа части от нея, осъзнах, че може да се получи нещо уникално, ако включа различни гласове. Всеки нов изпълнител, който се присъединяваше към проекта, носеше нещо ново като емоция и история и надграждаше песента. Връщане назад нямаше - без някой от тези изпълнители, „Bones” губеше своя заряд, емоция и усещане. Затова те останаха в група, за да не жертваме начина, по който звучи парчето. Това е първият проект, който реализираме по този начин - групата се събра, заради песента, а не обратното. Естественото развитие на творческия процес придаде на „Bones” универсално послание за любов, разбирателство и сплотеност. Тя е доказателство, чемузиката е по-голяма от всички ни, стои над всяко его, защото в проекта се обединиха хора от различни култури и със специфично светоусещане“ – поясни композиторът и продуцент Борислав Миланов.

Българската песен в "Евровизия" 2018 вече е достъпна в официалния канал на „Евровизия” в YouTube и сайта на конкурса - eurovision.tv.


Жана Бергендорф е популярен поп изпълнител със собствен музикален почерк в съвременната българска музика. Започва да пее на шестгодишна възраст и участва в детския радио хор на БНР и детска вокална група „Врабчета“. Силен тласък в музикалната си кариера получава с участието си във втория сезон на „X Factor България“, който печели през 2012 година. Като артист на музикална компания „Вирджиния Рекърдс“тя изпява хитовете „Самурай“, който става най-излъчваната песен в българския ефир в продължение на 5 седмици, „Играем с теб до края“, в дует с Кристо, „Невъзможни сме сами“ и „Докрай“. Носителка е на отличието БГ Дебют“ на Годишните музикални награди на БГ Радио през 2015 година и „Жена на годината 2014“ в категория Сцена/Музика на сп. „Grazia“. През 2014 и 2015 г. е в списъка на най-влиятелните популярни личности в България на сп. „Forbes”.

Владимир Михайлов е добре познат като фронтмен на групите „Сленг“ и „Сафо“, част е от бенда на предаването на БНТ1 „Нощни птици“. Съавтор и съпродуцент е на всички песни на „Сленг”, след като се присъединява към групата. Автор е и на музика и текстове за много български изпълнители. Участва в мюзикъли и театрални постановки. Актьор е в българските филми „Възвишение“, „Нокаут“ и „Бензин“, както и в редица чужди филмови продукции, където е партнирал на звезди от ранга на Крисчън Слейтър, Ейдриън Броуди, Салма Хайек, Мартийн Шийн и Джонатан Прайс . Той има роли и в редица мюзикъли, сред които Юда в „Jesus Christ Superstar“. Поканен е да участва и в една от главните роли в предстоящия мюзикъл „Mamma Mia“. Гласът му звучи в любимите анимации „Замръзналото кралство“, „Рапунцел“, „Мъпетите“ и др.

Сред наградите му са „Група на годината“, „Песен годината“ в музикалните награди на БГ Радио, специално отличие от фестивалите „Златна Месемврия“, „Златният арлекин“ и др.

През 2017 година Владимир Михайлов е един от беквокалите на Кристиан Костов в „Евровизия” 2017.

Георги Симеонов- JJ е български изпълнител, композитор и преподавател. Първите си стъпки в музиката прави в най-ранна детска възраст, като започвада посещава уроци по пиано и вокално майсторство в родния си град Пловдив. На 16-годишна възраст става част от успешната бой банда „032”. Соловата му кариера започва през 2013 година с песента „По-добре, че разбрах” и от този момент Георги Симеонов стои зад артистичния псевдоним JJ. През 2009 година започва и да преподава Pop, Soul и R&B пеене, като прави мастър класове в Пловдив и София. Всяка година със своите ученици организира благотворителни концерти в помощ на деца болни от диабет, онкоболни, деца в неравностойно положение, деца с аутизъм и детска церебрална парализа. През 2014 година става част от турнето „The Voice of Summer Tour”, а две години по-късно реализира проекта „Дилър на любов“, която е една от най-успешните му песни.

Джони Манюел е роден във Флинт, Мичиган и проявява своите певчески заложби още от най-ранна детска възраст. На 14 години става част от концертните турнета на култовата бой банда от края на 90-те NSYNC. Следва и първият му договор с американски лейбъл. Точно, когато всичко изглежда, че се развива възходящо за него, очакванията на Джони за внезапен скок в кариерата не се осъществяват и следват дълги години в търсене на правилната посока. Така през 2017 година, вече като зрял изпълнител, той се явява на кастингите на „Америка търси талант“. Впечатлява журито с невероятно изпълнение на „I Have Nothing” на легендарната Уитни Хюстън. Тази негова изява напуска пределите на САЩ и става хит в социалните мрежи. В последствие Джони Манюел стига до полуфиналите на шоуто.

Трей Кембъл е вторият американец в групата. Той е известен предимно като композитор, вокален педагог и музикален продуцент. Живее и работи в Лос Анджелис, като в момента е едно от набиращите скорост имена в американската композиторска гилдия. Музикални критици обясняват това с неговия стил, насочен към създаването на песни с въздействащо послание. Работи с актуални изпълнители като Dua Lipa, Kehlani, Bobi Andonov и други. Трей е част и от композиторския екип на песента, с която България ще се представи на „Евровизия“ 2018.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад