РЕКЛАМА


Кой опустоши българската земя, кой разори българския народ, кой допи и последната капка българска кръв?

Кой уби българския живот, кой разврати народа и го накара да се отказва от своето име и от своите родители?

Кой безцеремонно жертва хиляди хора, за да постигне само своите лични цели? Кой продаде своята съвест и своята вяра?

От тези въпроси ни делят 145 години. Задава ги един голям българин – „вождът и ръководителят на емиграцията, кумирът на хъшовете, любимият народен трибун, неукротимият революционер”, който само 6 години по-късно вече е „отхвърленият от емиграцията в Букурещ, изолиран и напуснат от предишните си обожатели.”

За знаменития син на България Любен Каравелов ще дискутира д-р Андрей Захариев със своите събеседници: проф. Андрей Пантев, проф. Пламен Митев, проф. Иван Стоянов и доц. Димитър Цанев.

Филмов_кадър от sample.20151109_205954.flv — 2Проф. Андрей Пантев - носителят на приза „Голям Платонов Нобел на века” на Световната академия „Платон”, обобщил присъствието на Любен Каравелов в българския живот с думите: „Превъзходството дразни!”

 

 

Филмов_кадър от sample.20151109_205954.flv — 3Проф. Пламен Митев - преподавателят по История на българското Възраждане в Софийския университет, за когото спорът за мястото на Любен Каравелов в политическото ни Възраждане все още не е завършил.

Филмов_кадър от sample.20151109_205954.flvПроф. Иван Стоянов - историкът от Великотърновския университет, преподавател по история на Българското възраждане, председателят на Фондация "Васил Левски", който определя Любен Каравелов като първия модерен политик и дипломат на нова България.

 

Филмов_кадър от sample.20151109_205954.flv — 1Доц. Димитър Цанев историкът и дипломат, преподавател в български и чуждестранни университети, който изследва приноса на Любен Каравелов - гигантът на възрожденската мисъл - в създаването на духовни връзки с извънбългарския свят преди Освобождението.

180 години от рождението на Любен Каравелов
"ИСТОРИЯ.BG" - 09.11.2015

РЕКЛАМА