Подкрепяте ли идеята за въвеждане на доброволна военна служба?

В предаването
Всички броеве

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов поиска въвеждането на доброволна военна служба. Преди предложението на Обединените патриоти да бъде внесено в парламента, ще се изчакат окончателните разчети.

Основният въпрос, с който "Алфа Рисърч" тества обществените нагласи тази вечер в предаването "Референдум", е подкрепяте ли идеята за въвеждане на доброволна военна служба.

Според бившия началник на Главния щаб на сухопътните войски в България ген. Кирил Цветков изглежда, че в обществото има проблем. Министърът на отбраната заявява, че има проблем. Генералите заявяват, че има проблем. Хората също се вълнуват. И затова трябва да отговорим на въпроса – ако има проблем, как трябва да бъде решен, посочи ген. Цветков.

И сега Законът за резерва позволява доброволна военна подготовка за българските граждани, които пожелаят такава. Идеята да се въведе малко по-масово едва ли ще срещне подкрепа сред младото население. И сега този, който желае доброволно да постъпи във въоръжените сили, може да го направи, каза ген. Съби Събев от Съюза на офицерите от резерва „Атлантик”. Той определи като екзотична идея въвеждането на доброволна военна служба.

България е една от малкото страни-членки на НАТО, в която в пълна степен не се дава възможност на гражданите да допринесат за военното строителство, отбраната на страната и националната сигурност като цяло. Някои от младите хора желаят по-задълбочено на терен да се обучат за войници. И Министерството на отбраната обмисля такава възможност, коментира експертът по национална сигурност, майорът от резерва Манол Тенчев.

Абсолютно не вярвам, че профилът на тези доброволци, които искат да бъдат обучавани, ще бъде този профил, от който командирите в българската армия се нуждаят. Голяма част от тези хора няма да се поддават достатъчно на обучение, някои от тях ще отидат поради чисто меркантилни причини. Защо в една страна, в която има нужда от работна ръка, не отидат направо да работят, където ще взимат много повече пари и ще придобият висока квалификация, попита журналистът Бойко Станкушев.

Една доброволна военна служба би могла да окаже, освен полза за националната сигурност, благоприятно въздействие и върху обществените отношения. Нашето общество в момента е раздирано от всякакви конфликти. Най-младите поколения страдат от липса на умения да комуникират, да бъдат в група. Избуява агресията, насилието. Доброволното военно обучение може да се разглежда и като форма на социализация, изтъкна общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера.

Ние имаме проблем и проблемът се казва образование, култура, ценности. Когато сме разпаднали пирамидата в долната ѝ част, няма как да очакваме, че тя нагоре ще се гради на здрави основи. Големият проблем е липсата на материална база, на достатъчно атрактивно заплащане за войниците, заяви Венци Мицов. „Глас народен” е за доброволна армия с превъоръжаване, с повече пари от държавата и достойно заплащане и за офицерите, и за войниците.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад