Росен Плевнелиев: Президентската република не е добра за България

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според наблюденията на президента тези българи са отишли на Запад - там където Истанбулската конвенция вече е факт. Най-голямото притеснение на българските граждани е това, че милиони са напуснали родината, смята той. Плевнелиев заяви, че ако искаме те да се върнат, то това ще се случи когато имаме добреплатени работни места, когато човешките права и свободи са гарантирани, когато институциите ни работят. Вместо да защитим милионите жени, които имат какво да кажат, и вместо да чуем техния глас, сме заменили истината за тази конвенция с лъжи и манипулации, каза президента.

Росен Плевнелиев: Истанбулската конвенция не е за трети. Истанбулската конвенция не е да си упражняваме популизма.

По негово мнение се е изговорило много малко по същество за какво е и за какво не е конвенцията. Той е сигурен, че тя ще бъде приета. Ако не я приемем, отиваме в редиците на държави от третия свят, които не искат да създадат институционални предпоставки. Плевнелиев каза, че когато не се гарантират основни права на жените, няма как да дойдат инвеститори, няма как да върнем българите от чужбина.

Плевнелиев отбеляза, че не сме чули позицията на президента Румен Радев.

Росен Плевнелиев: Президентът вместо да отлага дебата, да излезе и да си каже позицията. Аз не чух неговата позиця. Това не е позиция по същество. Президентът на България не само по този случай, но и по много други върши следното: отиваме в Европа, правим се на европейци, говорим за Истанбулската конвенция, говорим за решенията на Европейския съвет, говорим за санкциите на ЕС, отиваме в Брюксел, подкрепяме санкциите на ЕС срещу Русия, връщаме се в България, говорим съвсем други неща. Така не се работи за репутацята на тази институция. Така се губи тежест в чужбина. Когато народът е разделен, когато има тежък дебат в обществото, президентът не се крие и не отлага позицията си.

Той е абсолютно убеден, че неприемането на Истанбулската конвенция ще се отрази много тежко на бъдещето на България.

Росен Плевнелиев: Премиерът също е институция сам по себе си. Но повече от ясно е, че институциите в България страдат.

По негово мнение ние имаме институционален проблем и задачата е да се работи за това доверието на гражданите да се повиши. Той е на мнение, че държавният глава трябва да работи за това институциите да имат добро име, да има институционална култура. Плевнелиев се притеснява, че в България ще бъде направен опит да бъде "инсталирана" президентска република. Според него трябва да се направи така, че паралментарната република да не бъде поставяна под въпрос и да получи надежд за развитие. Той посъветва Радев да бъде по-внимателен, да надгражда институциите, да засилва доверието в тях, а не да посочва нотариат и парламент като едно и също нещо.

Росен Плевнелиев: Президентската република не е добра за България и за нашата демокрация. Парламентарната демокрация е единственият работещ модел.

По негови думи има немалко действащи политици, които работят в тази посока.

Плевнелиев смята, че на един президент му прилича да говори в прав текст.

Росен Плевнелиев: Видях двоен стандарт в рамките на първата година на президента Радев, което ме притеснява.

Вижте целия разговор във видеото!

Акценти