МЗХГ: През 2017-а се прилагат нови схеми на субсидиране на животновъдите

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Фермерите настояват за отмяна на наредба, свързана със субсидирането на сектора и отказа на мандрите да изкупуват млякото им. Животновъдите твърдят, че са били изненадани в средата на миналата годината от нова наредба, според която ще получават субсидии на база предадено мляко. Те настояват да се върне стария начин на плащане на субсидиите - на глава животно.

Изискването в новата наредба е от кравите в планинските райони годишно да бъдат предавани по 1500 литра мляко, а от тези в полупланинските - 2000 литра. Фермерите искат и доплащане от държавата заради ниската изкупна цена на млякото. В момента тя е малко над 50 стотинки при себестойност за литър над 70.

Наистина има промяна в начина на субсидиране, като тази промяна бе споделена с бранша, заяви в "Денят започва" Силвия Василева - началник отдел "Животновъдство" в Земеделското министерство, в коментара си за причините довели до протеста на животновъдите.

По думите ѝ становищата, изложени по време на дискусиите, са били разнородни.

Отчитайки факта, че по-голямата част от животновъдите и от неправителствените организации настояваха за изсветляване на сектора и за доказване на реализирано мляко, схемите изглеждат по този начин, заяви тя.

Василева допълни, че за първи път през 2017-а се прилагат тези схеми на субсидиране и за първи път има две схеми за планински райони, където е отчетен трудния характер на района.

Вижте във видеото какво още каза Силвия Василева, както и репортажа на Диана Николова и Георги Даскалов за протеста на животновъдите.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад