Валери Симеонов: Големите и незаконните производители на ракия са в симбиоза

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След решаването на проблема за водата и канализацията на Калотина, вицепремиерът продължи да бъде активен в урегулирането на проблема с производството на домашна ракия.

Валери Симеонов уточни, че с този проблем той се занимава от края на 2015 г., когато според него в Народното събрание е бил прокаран един силно дискриминационен текст в Закона за данъчните складове и акцизи. С него е била ограничена възможността на законно регистрираните производители да произвеждат предишните количества ракия. Така половината от производителите в бранша са били подложени на фалит. През февруари тази година старият текст в закона е бил върнат и е възстановена нормалната работа на дистилационните обекти. Срещу това обаче сега отново са започнали атаки от големите монополи. Тъй като една от целите на НФСБ е борбата с олигархията, това обуславяло и ролята на вицепремиера в защитата на дребните производители.

Що се отнася до вчерашната среща със собственици на лицензираните дистилационни обекти, Симеонов подчерта, че е бил поставен отново въпросът за "безметежно съществуващия сив сектор". В България има около 1500 законно регистрирани казана, а около 5-6 хиляди незаконни. Те остават безинтересни за Агенция митници, за НАП, а всеки кмет ги знае, според вицепремиерът. Те подбивали бизнеса на законните производители, които си плащали данъците и акцизите.

Валери Симеонов - вицепремиер и лидер на НФСБ:
"Тук се е получила интересна симбиоза между големите производители, които по никакъв начин не може да се каже, че произвеждат българска ракия /това, което те правят е основно от меласа - остатъци от захарна тръстика - и със зърнен етилат/, ... и сивия сектор, незаконните. Незаконните, които не са регистрирани никъде и които държавните институции се правят, че не ги виждат, купуват спирт от големите производители... и с тоззи спирт парвят същото, което правят и големите - имитация на ракия."

Целия разговор с вицепремиера Симеонов вижте във видеооткъса.


Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад