Природна аптека: Цвекло

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ето й най-популярната и лесна рецепта за сок от цвекло:

  • 3-4 моркова
  • 2-3 глави червено цвекло
  • 1 ябълка
  • 1 лимон
  • Изцедете в блендер соковете на зеленчуците и плодовете и ги смесете. Ябълката и лимонът притъпяват натрапчивия кореноплоден дъх на цвеклото, за да се получи един балансиран вкус. Сокът стимулира черния дроб, бъбреците, жлъчния мехур, далака и червата. Укрепва имунната система, особено при борба с настинки. Съдържанието на желязо в червеното цвекло регенерира и активира червените кръвни телца в доставянето на кислород в тялото. Медта, която също се съдържа в цвеклото, прави желязото по-усвоимо в организма.

    Тъмночервеният сок е мощен разтворител на неорганични струпвания на калций, които причиняват втвърдяване на артериите и намаляване на тяхната еластичност. Подобрява паметта при атеросклероза.

    При хипертония се препоръчва 3-4 пъти на ден приемането на следната смес: една чаша сок от цвекло и една чаша майски мед. Всичко се смесва добре и се пие по една супена лъжица. С лечебните си свойства сокът ефективно нормализира кръвното налягане, понижава високото и повишава ниското кръвно. Цвеклото е богато на “Бетаин” – аминокиселина, съдържаща се в корена, и има значителен принос в борбата с рака. Проучванията показват, че потиска образуването на канцерогенни съединения и защитава срещу рак на дебелото черво и стомаха.

    Този прекрасен сок изчиства от токсини не само черния дроб, но и цялата кръвоносна система при злоупотреба с алкохол.

    Пречистващите добродетели на сока от цвекло са в помощ на изцелението на жлъчни заболявания като жълтеница, хепатит, хранително отравяне, диария или повръщане. Особено подходяща е комбинацията на сок от червено цвекло с лайм. Редовната консумация на тази освежаваща напитка доказано повишава енергията и предпазва от разширени вени.

    Пишете ни
    x

    Сигнализирайте нередност

    и/или

    Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

    ** Тези полета не са задължителни.

    captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
    Трябва задължително да въведете кода от картинката
    < Назад